S filmom Sakawa začetek 21. festivala dokumentarnega filma

S filmom Sakawa začetek 21. festivala dokumentarnega filma (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
13. 3. 2019

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (CD) se bo drevi s projekcijo filma Sakawa v režiji Bena Asamoaha začel 21. festival dokumentarnega filma (FDF). Na letošnji izdaji bodo do 20. marca prikazali 25 filmov, med močneje zastopanimi temami pa so zgodbe žensk ter rusko-sovjetska zgodovina.
 

Film Sakawa pripoveduje o spletnih prevarah in manipulacijah, s katerimi mladi v Gani na družabnih omrežjih pod izmišljenimi profili naivnim Zahodnjakom izvabljajo denarna nakazila. Kot je v intervjuju za STA povedal vodja filmskega programa Cankarjevega doma Simon Popek, gre za zanimiv fenomen. "Hkrati pa dokumentarec pokaže, da ne gre za neke tehnološke čudodelce, kot mislimo, ampak za kopico napol revnih ljudi, ki v barakah preko računalnikov kontaktirajo ljudi na Zahodu," je dodal.

V tekmovalnem programu se bo pet filmov na temo človekovih pravic potegovalo za nagrado Amnesty International Slovenija. Trije prinašajo zgodbe žensk - Džamilina ljubezen francoske režiserke Aminatou Echard, Ženski užitki švicarske režiserke Barbare Miller in Zasužnjena ženska madžarske režiserke Bernadett Tuza-Ritter. "Enostavno močne zgodbe močnih žensk, bodisi iz sedanjosti bodisi iz preteklosti," jih je opisal Popek.

V tekmovalnem programu pa bodo prikazali še filma Kaj boš storil, ko bo šel svet k vragu? ameriško-italijanskega cineasta Roberta Minervinija in Pariz je praznik - Film v 18. valovih francoskega filmarja Sylvaina Georgea.

Rusko-sovjetska zgodovina je zastopana s filmi Putinove priče ruskega režiserja Vitalija Manskija, Proces ukrajinskega režiserja Sergeja Loznice in Srečanje z Gorbačovom nemškega režiserja Wernerja Herzoga, ki mu bodo letos tudi posvetili retrospektivo.

Projekcije bodo v Kosovelovi in Linhartovi dvorani CD ter Slovenski kinoteki in Kinodvoru, festival pa bo ponudil tudi spremljevalni program.