S plesno predstavo do sredstev za ljudi, ki so preboleli raka

5. 5. 2017 | Vir: Lady
Deli
S plesno predstavo do sredstev za ljudi, ki so preboleli raka (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

16. maja bodo v Španskih borcih premierno predstavili plesno predstavo Življenje je vrednota. Častna pokroviteljica dogodka je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, glasbena gostja večera Klara Jazbec, mlada pevka, ki je bila v polfinalu oddaje Slovenija ima talent, zbrana sredstva pa bodo namenili ljudem, ki so preboleli raka. Pogovarjali smo se s koreografinjo Katjo Vidmar, plesalko, ki združuje poklic profesorice slovenščine in plesne pedagoginje.

Katja je pred leti ustvarila dobrodelno plesno predstavo Ženska, s katero so pomagali varnim hišam oziroma ženskam, ki so doživljale nasilje. "Sedaj pa sem začutila, da bi rada spet pomagala nekomu, ki mu življenje ne prizanaša. Rak je bolezen, ki pride na skrivaj in poruši vse v družini. Vsak med nami pozna koga, ki se bori z rakom ali pa je izgubil koga zaradi te zahrbtne bolezni. Že od nekdaj pa je ples moje zatočišče, moj svet, v katerem najdem sebe in skozi katerega se najlažje izražam, tako je nastala ideja, da bi s plesom in predstavo pomagali tistim, ki se spopadajo s to boleznijo," je zaupala Katja, ki je lansko poletje začela razmišljati o ideji in poklicala nekaj plesalk in plesalcev ter jim predstavila zamisel.

"Ena od plesalk (Neža) je plesala z mano že v plesni predstavi Ženska, Ireno sem povabila k sodelovanju, ker sem pri njej plesala salsation, ona pa je pripeljala Davida. Maja je moja nekdanja dijakinja, s Petrom skupaj učiva družabne plese in on je pripeljal še Živo. Tim je moj sosed in vem, da pleše v muzikalu,  Tian, Alja in Maj so se nam pridružili kot izjemni plesalci, Ajdo pa sem spoznala na športnem vikendu," je razložila Katja.

Poseben občutek je ustvarjati

Denar od prodanih vstopnic bodo na premieri v celoti podelili ustanovi Mali vitez, ki pomaga ljudem, ozdravljenim od raka, ki se danes spopadajo s posledicami zdravljenja. "Iskala sem primerno ustanovo, ki bi bila pripravljena sodelovati, in sem jim pisala. Odzvali so se z navdušenjem in presenečenjem hkrati in začeli smo dogovore, kako bomo to izpeljali," je dejala Katja, ki je zelo vesela združenih moči. Plesni projekt pa želijo predstaviti ne samo na domačih odrih, temveč tudi čez mejo.

"Po premieri v Španskih borcih bomo nastopili še v Dolskem, v Šentvidu, na Vrhniki, na Bledu, v Murski Soboti ter v Mariboru. Dogovarjamo pa se tudi z zamejci in izseljenci, tako da se pogovarjamo o nastopu v Švici, na Madžarskem in v Italiji," je razložila Katja, ki je sicer profesorica slovenščine na gimnaziji.

"Dopoldne sem v šoli, popoldne in zvečer pa na treningih. Vmes v mislih sestavljam koreografije in učne liste. Če bi lahko, bi cel dan plesala, včasih pa bi se potopila v črke in brala. Vse se da, če je človek radoveden in aktiven, in zase vem, da počnem vse z veseljem," je navdušeno dejala Katja, ki pleše že od malih nog. "Poučujem različne zvrsti in vsaka me obogati: balet je osnova za vse, pri učenju družabnih plesov vidim, kako ples pare poveže in  sprosti, pri džez baletu ustvarjam koreografije na glasbo, ki mi je blizu, pri rekreativnih vadbah pa nabiram kondicijo. Poseben občutek pa je, ko ustvarjam plesno predstavo z 11 izjemnimi plesalci in se zavem, da bomo s plesom pomagali narisati nasmeh," svoje misli sklene vedno pozitivna koreografinja.