S slovenskimi športnimi junaki teklo kar 2.000 tekačev

S slovenskimi športnimi junaki teklo kar 2.000 tekačev (foto: Mediaspeed) Mediaspeed
22. 9. 2016 | Promocijsko sporočilo

Pestro dogajanje petega Triglav teka je na Brdo pri Kranju privabilo številne obiskovalce in množico navdušenih tekačev. Na petih tekih in šestih razdaljah je nastopilo skoraj 100 družin, približno 350 otrok, 29 poslovnih trojk in nekaj manj kot 1.300 tekačev na 10 oziroma 21 kilometrov. Med njimi so bili nekateri znani slovenski športniki, ambasadorji Triglav teka, kot so Jakov Fak, ki je celo zmagal na 10 kilometrov, Jurij Tepeš, Rok Marguč ter brata Peter in Cene Prevc. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki jeseniške, novogoriške, ptujske in izolske bolnišnice, saj so njihovi porodnišnični oddelki prejeli donacijo v skupni vrednosti 10.000 EUR. Tekaški dogodek, ki že peto leto povezuje šport z dobrodelnostjo, je v petih letih obiskalo 7.500 tekačev, ki so skupaj pretekli že skoraj 60.000 km.

Drugo septembrsko soboto je protokolarni park Brdo pri Kranju znova gostil Triglav tek, priljubljeno tekaško prireditev z dobrodelno noto. Na tradicionalnem športnem dogodku Zavarovalnice Triglav je osebnim zmagam naproti teklo kar 2.000 tekačev vseh generacij. Razdaljo 10 km je s časom 37:45 najhitreje pretekla smučarska tekačica Lea Einfalt in ponovila lanski uspeh, v moški kategoriji na 10 km je bil s časom 35:13 najhitrejši biatlonec Jakov Fak. Maja Mitić je 21 km pretekla v 1:34:50. S časom 1:17:46 je na najdaljši preizkušnji med moškimi zmagal Peter Kastelic.

Tekli tudi znani športni obrazi

Med zmagovalci in preostalimi navdušenimi tekači so se predstavili tudi nekateri znani športni obrazi. V nekaj manj kot 48 minutah je 10 km pretekel Rok Marguč, uspešen slovenski deskar na snegu, ki mu je bil Triglav tek pisan na kožo: »Na treningih tudi sam velikokrat tečem po takem terenu. Mislim, da je to najboljši tek v Sloveniji, saj poteka v naravi. Trasa je pretežno sestavljena iz makadama, tečeš tudi po travi, med drevesi in ob jezerih. To je res prekrasna kulisa, ki je nenazadnje prijazna tudi do telesa.« Za zabavo navijačev in sprostitev tekačev je na petem Triglav teku poskrbel Samuel Lucas.

Edinstveni tek z dogajanjem za vse generacije

Triglav tek je edini športni dogodek, ki tekačem odpira vrata v protokolarni park na Brdu pri Kranju. S pestrim programom in petimi teki v navdihujoči naravi omogoča aktivno sprostitev za vse generacije ter šport povezuje z dobrodelnostjo. »V petih letih se je Triglav teku pridružilo že več kot 7.500 tekačev, ki so skupaj pretekli skoraj 60.000 kilometrov in, prepričan sem, prepoznali vsaj eno od dodanih vrednosti našega športnega dogodka,« je povedal Tadej Čoroli, član uprave Zavarovalnice Triglav, ki je tokrat premagal najdaljšo razdaljo. »V Zavarovalnici Triglav je odgovornost do družbe in okolja vpeta v vsakdan našega poslovanja. Zato z velikim veseljem in ponosom organiziramo dogodek, ki povezuje generacije, ter posameznikom, prijateljem in družinam omogoča aktivno preživljanje prostega časa. V sklopu prireditve na poseben način, z donacijo porodnišnicam oz. porodnišničnim oddelkom po Sloveniji, obdarimo tudi mlade mame in novorojenčke,« je Čoroli še povzel namen dogodka.

Dobrodelna nota športnega dogodka

Zavarovalnica je v sklopu Triglav teka štirim slovenskim porodnišnicam oziroma njihovim porodnišničnim oddelkom podarila donacije v vrednosti 2.500 EUR na posamezno bolnišnico. Prejeli so jih Ginekološko-porodni oddelek Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, Oddelek za porodništvo Splošne bolnišnice »dr. Franca Derganca« Nova Gorica, Ginekološko-porodniški oddelek Splošne bolnišnice Izola in Ginekološko-porodniška služba Splošne bolnišnice Jesenice.

Porodnišnice bodo sredstva porabile za nakup ali sofinanciranje zdravstvenih aparatov za mlade mame in novorojenčke. »Izredno smo veseli in hvaležni za donacijo Zavarovalnice Triglav Splošni bolnišnici Jesenice, za ginekološki-porodniški oddelek. Z donacijskimi sredstvi bomo kupili grelno telo za posebno sobo za oskrbo novorojencev. To nam omogoča, da novorojencem ob negi nudimo toplo in varno okolje,« je povedala Mojca Strgar, dipl. m. s., iz jeseniške bolnišnice. O pomenu donacije je spregovorila tudi strokovna direktorica bolnišnice Karmen Janša, dr. med.: »V Splošni bolnišnici Jesenice se trudimo pacientom nuditi čim boljše pogoje za bivanje in zdravstveno oskrbo. Prav posebno pozornost namenjamo nosečnicam, porodnicam in novorojenčkom, zato smo pristopili k celoviti prenovi ginekološko-porodniškega oddelka. Prenovo bomo kmalu zaključili, tudi s pomočjo donacije Zavarovalnice Triglav, za kar se še enkrat iskreno zahvaljujemo.«

Pet številk petega Triglav teka

  • 5 let Triglav teka = 7.500 nasmejanih tekačev
  • 7.500 tekačev = 59.000 pretečenih kilometrov v protokolarnem parku Brdo
  • 50.000 evrov sredstev za 14 zdravstvenih ustanov (12 porodnišnic oziroma porodnišničnih oddelkov, ljubljanska Pediatrična klinika in Univerzitetni klinični center Ljubljana)
  • 1:25:56 = najboljši čas na 21 km v ženski kategoriji v vseh petih letih
  • 1:10:34 = najboljši čas na 21 km v moški kategoriji v vseh petih letih

Preberite več na Aktivni.si