Same babe predstavljajo singel Gospodarji iz albuma Dobri možje

Same babe predstavljajo singel Gospodarji iz albuma Dobri možje (foto: Janez Pelko) Janez Pelko
25. 5. 2016

Skupina Same babe se po nadvse uspešnih nastopih na kultnih Izštekanih, Izštekanih 10 v Kino šiška, po razprodanem koncertu v Štihovi dvorani Cankarjevega doma (kjer so odigrali avtobiografski program Razgaljene Same babe) ter po gostovanjih v tujini, pripravlja na snemanje svojega četrtega albuma. Do takrat pa na radijske valove pošilja še tretji singel Gospodarji iz svojega zadnjega, a še vedno zelo aktualnega albuma Dobri možje.

Skupina je nastala spomladi 2003, da bi sodelovala na literarni večerji, posvečeni pesniku Janezu Menartu.

Nastopila je na vseh pomembnejših šansonjerskih, etno in sorodnih festivalih v Sloveniji in izdala tri albume: zgoščenko uglasbene poezije Janeza Menarta Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (Sanje, 2007), Terezijanske (ZKP RTV Slovenija / Sanje, 2011), na kateri je predstavila avtorske pesmi, svoje videnje ljudskih pesmi in uglasbitev priznanih slovenskih pesnikov (Kajetan Kovič, Frane Milčinski – Ježek) ter po zmagovalni pesmi festivala slovenskega šansona poimenovan konceptualni in v celoti avtorski album Dobri možje (Pivec, 2014).

V glasbenem smislu daje zasedba Same babe velik poudarek večglasnemu petju, kar se sliši tudi pri aktualnemu singlu Gospodarji.

O albumu DOBRI MOŽJE

Avtorski album Dobri možje je predstavil skupino Same babe v še bolj drzni luči kot že sicer. Po mnenju kritikov album predstavlja vzorčni primer alternativnega šansona tako na glasbeni kot na besedilni ravni (avtor besedil je Viki Baba). Poleg tega gre tudi za konceptualni album, saj se skozi vse pesmi na njem vleče rdeča nit raziskovanja tistih bolj neprijetnih karakternih značilnosti drugače prav spodobnih pripadnikov družbe (dobri možje!) – vse od splošno razširjenega narcizma pa do nekrofilije ter različnih oblik tiranije v medsebojnih odnosih. In če se Same babe glasbeno že do sedaj niso prav nič žanrsko omejevale, a jih je zvočno vendarle označeval »skiffle« zvok akustičnega instrumentarija, je zasedba novi album posnela v razširjeni šestčlanski zasedbi, kar ji je omogočilo bistveno razširiti svojo zvočno sliko – vse od intimnih a cappella vložkov pa do polnokrvnega rocka in funka. Ne manjka niti norija s pleh muziko! Album za razmišljanje in za »gruvanje« hkrati ...

O singlu GOSPODARJI

Avtor Viki Baba je o pesmi povedal: »Gre za komad, za katerega bo marsikateri poslušalec prepričan, da je napisan kot neposredna reakcija na turbulentna družbena dogajanja zadnjih nekaj let, a ni tako. Tematika je na žalost precej bolj univerzalna in naj se poslušalci ne zapustijo zavesti zgolj tretji kitici, temveč pozorno prisluhnejo celi pesmi. Besedilo sem napisal že dolgo nazaj in to v bolnišnici, in sicer v stanju, ko ni bilo popolnoma jasno, ali bom sploh preživel ali ne. Na ta tekst sem nato seveda popolnoma pozabil, kar glede na stanje, v katerem sem takrat bil, niti ni čudno! Šele leta kasneje ga je naš pevec Miha ponovno prinesel na vaje in me moral celo kar nekaj časa prepričevati, da je besedilo res moje, ha ha ha. A kakorkoli, komad se je odlično ujel s štimungom naše zadnje plošče in postal eden nosilnih na njej.«

Priporočamo