S.A.R.S. proti Dubiozi: Najglasnejši spopad do zdaj

S.A.R.S. proti Dubiozi: Najglasnejši spopad do zdaj (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
Vir: Story
28. 10. 2018

Potem ko so na en oder v eni zgodbi postavili superbenda Siddharto x Big Foot Mamo ter Dan D x Mi2, bosta letos Collegium Mondial Travel in Hitradio Antena v Stožicah gostila projekt regionalnega dometa. 

V udarnem formatu Soundclash z dvema odroma se bosta decembra glasbeno premešala dva najbolj vroča regionalna benda za mlade, bosanski Dubioza Kolektiv in srbski S.A.R.S. Teren jima bosta pripravilaTabu in še nerazkriti bend, trenutno pa je najpomembnejši podatek, da je parter skoraj razprodan in da tudi druge vstopnice kopnijo rekordno hitro. Pogovarjali smo se z Žaretom iz S.A.R.S. ter Branom in Vedranom iz Dubioze.

Story: To ne bo vaš prvi skupni koncert. Nekaj podobnega ste že izvedli v Zenici.

S.A.R.S.: Bilo je super. Oboji smo prvič delali tovrstni koncert. Vsi glasbeniki smo na odru zelo uživali, občinstvo prav tako, saj nihče ni dobro vedel, kaj se bo zgodilo in kam nas bo odpeljalo. Ker je bilo vse tako dobro, smo pričakovali, da bomo ta projekt ponovili že prej v kakšnem drugem mestu, tako da smo zelo veseli, da se bomo letos končno spet srečali v Ljubljani. Šov seveda ne bo čisto enak, saj sta vmes benda ustvarila veliko muzike in tokrat bomo svoja opusa še bolj prepletli.

Story: S.A.R.S. je na lanskem Ritmu mladosti ogreval nastop Dan D x Mi2, Dubioza pa bo v Stožicah nastopila prvič.

S.A.R.S.: Čisto tehnično je lanski Ritem minil brez težav, šov je bil dober in sploh ne dvomim, da bo tudi letos, ko bosta v dvorani dva nasproti si stoječa odra. Mi smo že igrali v Stožicah in imamo zato mogoče majhno prednost ...

Dubioza: Recimo temu prednost domačega terena.

S.A.R.S.: Lahko tudi tako. Kot rečeno, komaj čakamo, da se spet srečamo, in veseli smo, da se bomo prav v Ljubljani, ker se bo to poznalo tudi pri izboru nekaterih pesmi.

Story: Kaj bo še drugače kot v Zenici?

Dubioza: Od takrat so minila štiri leta, vmes smo vsi naredili in doživeli veliko, tudi pri prebijanju v tujino, najbolj pa nam je pri vsem skupaj všeč, da so nas povabili na dogodek, ki se imenuje Ritem mladosti. Lepo je, da nas kot 40-letnike vabijo na mladinske zabave. Upam, da nam ne bo nerodno nastopati tam pred vsemi tistimi mladimi ljudmi, v bistvu pa ne bo neke velike razlike, saj bo Dubioza, tako kot v Zenici, spet veliko boljši bend kot S.A.R.S. (smeh)

S.A.R.S.: Pogumna izjava za bend, ki ga je v Zenici publika postavila na drugo mesto.
Vsi bendi se strašno upirajo besedi spopad, ker se jim zdi preveč tekmovalna, pa čeprav je jasno, da gre pri tem predvsem za sodelovanje.

Dubioza: Ne maramo spopadanja. Sploh pa smo kot Bosanci siti spopadanja, konfliktov in napetosti. Govoriti o spopadu srbskega in bosanskega benda lahko kdo na tem prostoru še vedno razume narobe. To ni boj, to je trk dveh zvokov, dveh glasbenih zgodb, ki se premešata, in nastane nekaj novega, večjega, drugačnega.Story: Kako sploh potekajo priprave? Delujete vsak iz svoje države in ste poleg tega še ves čas na turnejah po Evropi in svetu.

Dubioza: Točno tako! (smeh) Vsak bend se pripravlja v svojem taboru, pogovarjamo se, kaj bomo naredili, kdo bo kaj igral in pel, in to moramo najprej vsak zase dobro zvaditi.

S.A.R.S.: Ključna je prav ta priprava, saj potem ko znaš vse odpeti in odigrati, tako kot smo dogovorjeni, to le še izvedeš skupaj.

Dubioza: To, da smo ves čas na turneji, je za nas kvečjemu dobro, ne ovira, ker se nam sicer lahko zgodi, da bi pozabili še svoje komade, kaj šele da bi se naučili njihovih.Story: Kaj vam je najbolj všeč pri drugem bendu?

Dubioza: Predvsem to, da so slabši od nas. (smeh)

S.A.R.S.: Enako. (smeh) Šalo na stran. Dubioza je dober bend, to je vsem jasno, krasi jih resen, predan, profesionalen pristop h glasbi. Zelo se trudijo. Trudili so se tudi v Zenici, a je na njihovo žalost občinstvo odločilo drugače.

Dubioza: Žoga je okrogla ...

S.A.R.S.: Drži. V Ljubljani bodo končno dobili priložnost, da se nam oddolžijo za poraz. Bomo videli, kako bo. Vsekakor pa drži, da to ni spopad, ampak bo občinstvo vse skupaj doživelo kot mešanje dveh dobrih glasbenih zgodb. Mi uživamo v tem sodelovanju in šovu, ki je čisto obrtniško stopnička višje od običajnih koncertov.

Dubioza: Poleg tega pa je tudi Ritem mladosti nekoliko drugačen od običajnega formata spopada dveh bendov. Prvič, ker bodo pred nami nastopili še nekateri drugi bendi, predvsem pa smo dodali še nekaj kategorij, v katerih se bomo predstavili. Odigrali bomo več pesmi, še bolj premešali člane in izvedli tudi kaj takega, kar lahko le v Sloveniji za slovensko občinstvo.

Besedilo: C. R. // Fotografije: Marko Delbello Ocepek

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story22/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 22/2018

Story 22/2018, od 11. 10. 2018