Sem, kar pijem. Pijem vodo iz pipe.

8. 4. 2016

Pred ljubljanskim Magistratom je pred dnevi potekal prvi dogodek posebne kampanje za promocijo čiste pitne ljubljanske vode, na katerem so si obiskovalci vodo natočili s pomočjo lastnih misli. Dogodek se uvršča med aktivnosti kampanje Primavoda, ki letos poteka pod sloganom »Sem, kar pijem. Pijem vodo iz pipe.«

Voda je vir življenja. Tega se še kako zavedajo tudi v središču Slovenije, v Ljubljani, ki je bila izbrana za letošnjo Zeleno prestolnico Evrope. V sklopu tega laskavega priznanja, ki ga podeljuje Evropska komisija, je Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija (JP VO-KA) danes, pred Magistratom, prvič predstavilo projekt nevro-pitnika pod sloganom »Sem, kar pijem. Pijem vodo iz pipe.« v okviru kampanje Primavoda, s katerim želi ljudi seznaniti z izvajanjem filozofije trajnostnega razvoja – ohranjanja čiste pitne vode.

Prvi izmed dogodkov kampanje, ki jo je JP VO-KA v sodelovanju s podjetjema BlackBox in Extrem organiziralo prvič v zgodovini v Evropi, je minil v odličnem vzdušju. Radovednih obiskovalcev se je kar trlo, vsak pa je imel možnost spiti kozarec vode, ki si ga je moral natočiti s pomočjo lastnih misli.

"Naša prednost je, da imamo ogromno zalogo vode in jo bomo imeli še za vsaj 400 let, če bomo z njo lepo ravnali. Skrb za vodo je povezana tudi z odpravljanjem napak, ki pomenijo izgube iz vodovoda, trenutno je izgub pod 30%, naš cilj pa je pridi pod 18%. V Ljubljani imamo denimo kar 1.200 kilometrov vodovoda. Čestitke družbi Vodovod-Kanalizacija za vse, kar počne za nas," je povedal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki si je kozarec vode natočil v le nekaj sekundah.

Med obiskovalci, ki so želeli natočiti svoj kozarec čiste pitne ljubljanske vode, so se na povabilo organizatorjev znašli veliki košarkarski legendi Ivo Daneu in Marko Milič, odbojkarici Erika in Simona Fabjan ter raper Zlatko, ki je za napolnitev kozarca z mislimi potreboval zgolj 4 sekunde. »Očitno sem bil res žejen,« je uvodoma sporočil popularni raper ter dodal: »točenje vode z mislijo je še en dokaz, da je z voljo mogoče vse.«

"V Ljubljani je voda čista in zadovoljni moramo biti, da se lahko v prestolnici, namesto za plastenko, brez kakršnihkoli skrbi in zaupanjem odločimo za vodo, ki priteče iz pipe. Dogodek, ki smo ga predstavili, tokrat ni edini, še nekaj jih bomo izvedli, naslednjega že v maju ob tradicionalni prireditvi Pot ob žici," je sporočil direktor sektorja Vodovod pri JP VO-KA Jože Tomec.

"Upal sem, da bo voda hitro pritekla, da ne bodo rekli, da imajo košarkarji prazne glave," se je v svoji maniri pohecal vedno zabavni Marko Milič in zbranim predstavil tudi izkušnje iz Kuvajta, kjer je igral dve sezoni: "V Kuvajtu je 5 litrov vode dražje, kot cel rezervoar bencina za terensko vozilo. Mislim, da se v Sloveniji sploh ne zavedamo pomembnosti čiste pitne vode, ko bomo dojeli njen pomen, pa se bomo za njo začeli še bolj truditi."

»Odbojkarji na mivki spijemo veliko vode, saj smo izpostavljeni veliki vročini, tudi vlagi in zato moramo ves čas skrbeti za hidracijo telesa. Tudi po 3 litre jo popijem na tekmo,« pa je sporočila Erika Fabjan.

Pod sloganom »Sem, kar pijem. Pijem vodo iz pipe.« se skriva kampanja, zasnovana na podlagi nevro-tehnologije za merjenje možganske aktivnosti, ki so jo razvili izkušeni strokovnjaki podjetja BlackBox. Naprava, s katero je bilo to vse skupaj mogoče, meri možgansko električno aktivnost, za kvantifikacijo pozornosti pa uporablja beta valovanje, ki je del spektra električne aktivnosti in se nahaja med 13 in 30 Hz ter je povezana z aktivnim, zaposlenim ali pozornim umom. Ko pozornost posameznika prečka določeno mejo, naprava javi tehnologiji na pitniku, ki nato krmili količino pretoka vode iz pipe.

Navdihujoča inovacija ter prijetno druženje na spomladanskem soncu sta ob vznožju grajskega griča k sodelovanju privabila številne obraze. Dogodek sta slavnostno odprla župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković ter direktor sektorja Vodovod pri JP VO-KA Jože Tomec, ki sta si s pomočjo lastnih misli natočila prva kozarca vode in bila pri tem tudi precej hitra.

Kozarec vode si je z lastnimi misli ob uvodu natočilo ogromno obiskovalcev, v kolikor niste bili med njimi, pa ne skrbite – priložnosti bo še kar nekaj, prva že 6. in 7. maja v sklopu dogodka Pot ob žici. Lokacija bo znana v kratkem.

ZAKAJ PITI VODO IZ PIPE?

S pitjem vode iz pipe lahko izjemno pripomoremo k osebnemu zdravju, saj gre za najbolj naravno dobrino.

Poleg skrbi za zdravje s pitjem vode iz pipe skrbimo tudi za okolje, saj s tem ne povzročamo nobenih odpadkov. Ustekleničena voda naj bi do stokrat bolj onesnaževala okolje kot voda iz pipe, za litrsko plastenko pa naj bi se v povprečju porabilo četrt litra nafte in kar tri litre čiste pitne vode.

Družba JP VO-KA v Mestni občini Ljubljana upravlja osrednji sodobni vodovodni sistem, s katero preskrbuje uporabnike s pitno vodo skladno z zakonodajo in po najnovejših standardih preskrbe. Pitna voda je zdravstveno ustrezna, uporabniki pa so s pitno vodo oskrbovani nemoteno in varno.