Severa Gjurin: Sozvočje v triu plus dva!

21. 2. 2016

Severa Gjurin, lastnica enega od najbolj prepoznavnih vokalov na slovenski glasbeni sceni, v SiTi teatru BTC tokrat pripravlja minimalistično koncertno sozvočje. Kot napoveduje že naslov bo to koncert v triu, ki ga tvorijo Severa, Gal Gjurin in Blaž Celarec.

Naj vas maloštevilnost zasedbe ne zavede – dinamiko in polnozvočje bodo za vas ustvarjali trije glasbeni mojstri, ekskluzivno zasnovanemu zvoku in zasedbi pa se bosta kot gosta pridružila mariborski tandem Bilbi in Gregor.

Na koncertu, ki bo temeljil predvsem na glasu in zvoku klavirja, boste lahko slišali Severine avtorske pesmi, pesmi zasedbe Olivija, priredbe slovenske popevke iz klasične dobe, ki jih je Severa posnela z bratom Galom (Telstar, Mlade oči, Orion idr.) in nekaj novih, zanimivih priredb, ki jih boste slišali prvič.

Severa z Blažem Celarcem in Galom Gjurinom sodeluje že leta, pravzaprav že vse od začetka. Njihovo glasbeno prepletanje temelji na globokem zaupanju, saj se vokalistka in producentska ter zvočna uma dobro zavedajo večplastnosti glasbe, ki jo skladajo in izvajajo. »Gal in Blaž sta glasbenika, ki ju neizmerno cenim in jima zaupam. Pred seboj imata ves čas celoto in razmišljata, kaj lahko poslušalca zmoti, kaj se lahko doda. Drug drugega poslušamo, zato se tudi hitro in brez težav glasbeno ujamemo,« pravi Severa. Dobro se slišijo, harmonizacija je lahka, ujamejo se v trenutku, kar je pravzaprav sozvočje; in od tu tudi naslov koncerta Sozvočje v triu.

Tokrat pridite v SiTi Teater BTC v četrtek, 3. marca zvečer, spomladansko razpoloženi!

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Severo Gjurin glasbeni sladokusci poznate že od leta 2003: iz sestavov Dvabasadvaglasa ter projektov Projekt Mesto in Hotel Ideal. Širšo javnost pa je navdušila leto kasneje z zasedbo Olivija. Severa vse od takrat uspešno krmari po slovenskih glasbenih vodah tako s solo projekti kot s sodelovanji z mnogimi glasbeniki v raznolikih glasbenih, literarnih in filmskih projektih. Vedno pa je rada novo življenje vdahnila slovenskim zabavnoglasbenim mojstrovinam in pogosto prenašala literarno poezijo v glasbeno obliko. V zadnjih letih navdušuje s skladbami, kot so Ali je še kaj prostora tam na jugu, Kakor da se nič ni zgodilo, Mlini in vetrovi, Ti si moje srce, v zadnjem času pa je na odru največkrat stala s kvartetom.

Dneve Gala Gjurina zapolnjuje glasba – je avtor, multiinstrumentalist, vokalist, producent, pesnik, prozaist. Posnel je več kot deset plošč, komponira tudi avtorsko simfonično glasbo ter glasbo za dramske in plesne predstave. Severa in Gal, sestra in brat, sodelujeta že od prvih koncertov v domači dnevni sobi. Med leti 2002 in 2005 sta sodelovala v projektu Olivija, ki je pustil za seboj dve celovečerni plošči in kar nekaj skladb, ki jih je radijsko in koncertno poslušalstvo vzljubilo. Večino pesmi, ki zaznamujejo Severo, je zložil in aranžiral prav Gal, lotevala sta tudi se zimzelenih priredb in glasbenih sodelovanj (npr. duet Abel in Kajn z Vladom Kreslinom). Severa se kot posebna vokalna gostja redno pridružuje Galovim večjim koncertnim ciklom Srce, Duša in telo, Cantabile in zadnjem, Temna godba.

Blaža Celarca verjetno najbolje poznate kot tolkalista, bobnarja, producenta (Katalena) in člana zasedb, kot so Los Hermanos muy simpaticos, Zoc, Hamlet Express, Gal Gjurin in drugih. Zadnje čase veliko ustvarja tudi v gledališču: tako glasbo za predstave za otroke kot odrasle (Jurij Muri v Afriki pleše, Tisoč in ena noč, da omenimo samo zadnje). Med drugim je dejaven tudi kot oblikovalec zvoka. Deloval je v kultnem bandu Caminoigra, ki je v veliki meri prispeval k navdihu za album Časovne skice Severe Gjurin in Boruta Činča, album, ki je bil izdan čez 10 let. Z Galom in Severo je sodeloval že pri skupini Olivija, še prej pa v okviru Projekta Mesto in na mnogih klubskih in improviziranih pouličnih nastopih.

Vsi poznate hit Hvala za vijolice, ki je Bilbi izstrelil na slovensko glasbeno sceno. Morda pa ne veste, da se Maja Pihler – Bilbi strastno ukvarja tudi z muzikalom. Po šolanju na Dunaju je pet let živela in ustvarjala v Berlinu (musicali Evita, Anne Frank, Hair, Cabaret, West Side Story idr.). Kot Bilbi je Maja izdala že dva studijska albuma, redno piše in sklada pesmi za druge slovenske izvajalce in redno sodeluje z Gregorjem.

Gregor Stermecki je kot avtor in aranžer sodeloval z mnogimi slovenskimi glasbeniki (Papir, Patetico, Bilbi idr.), ime pa si je ustvaril tudi v gledališču - njegova najuspešnejša glasbena dela za gledališče so avtorski musicali, Žaba Greta, Kurentova svadba in Spake.

Več kot očitno je, da se na Severinem koncertu sodelujoči glasbeniki dobro poznajo.

Za nameček še dodajamo: Severina aktualna pesem Ali je še kaj prostora tam na jugu povezuje prav vse; skladbo je uglasbil Gregor Stermecki, Maja Pihler - Bilbi je zložila najžlahtnejše spremljevalne glasove, Severa pa jo je nekaj let po nastanku aranžirala s kvartetno zasedbo in odnesla v eter. Severa je sredi priprav plošče, ki jo dela predvsem z Galom in Blažem kot producentoma.

INFO!

  • SiTi za dobro musko: SEVERA GJURIN – Sozvočje v triu
  • 3.3.2016 ob 20.00
  • SiTi Teater BTC, Ljubljana