Siddharta navdušila prijatelje Zemlje

Siddharta navdušila prijatelje Zemlje (foto: Siddharta Press) Siddharta Press
23. 4. 2017

Dan Zemlje je izzvenel z akustičnim koncertom, ki ga je visoko nad zeleno evropsko prestolnico, na strehi hotela Park, v njeno čast izvedla kultna slovenska skupina.

Streha ljubljanskega hotela Park se je na dan Zemlje (22. 4. 2017) za en večer spremenila v koncertno prizorišče. In to kakšno!

Legendarna rock skupina Siddharta je izvedla koncert brez močnih zvočnikov in brez pretiranega light showa, samo z akustičnimi inštrumenti. Pa vendar je bilo občinstvo navdušeno. Zelo navdušeno. Dogodek pod zvezdnim nebom (no, v resnici je bilo precej oblačno) na strehi hotela, trinajst nadstropij od tal slovenske prestolnice, je vsekakor nekaj posebnega.

Koncert »na najvišji ravni«, kot ga je, malo za šalo, malo pa tudi zares, označila Urša Malovrh, direktorica hotela Park se je kljub akustiki razlegal daleč po Ljubljani. »Mi smo navdušeni, naši gostje so uživali, Siddharta je bila odlična. Ugotovili smo, da prihodnje leto lahko naredimo trikrat večji dogodek. Danes so bili z nami prijatelji Zemlje in prijatelji našega hotela, ki so podprli našo zeleno politiko. Mi delujemo trajnostno in s tem, ko praznujemo ta dan, opozarjamo vse naše goste in partnerje, kako pomembno je, da skrbimo za našo mater Naravo. Ne morem reči drugega, kot da je bilo nocoj perfektno, noro,« je ocenila po koncertu.

»Mi v hotelu Park radi gledamo naprej, smo radi inovativni, zato tudi imamo danes Siddharto na strehi. Kdo še ima to? Nihče. To so imeli samo še Beatli,« je poudaril Enej Vitrih, vodja marketinga v hotelu Park.

Kot ekološko ozaveščen in trajnostno naravnan hotel so v Parku dan Zemlje vzeli za svoj praznik, zato tudi prireditev ni smela biti energetsko potratna in škodljiva okolju. Nasprotno, kultni Siddhartovci so koncert izvedli brez pretiranega svetlobnega in zvočnega onesnaževanja, z minimalno porabo energije, pa zato z veliko duha in občutka.

»Ta višina je bila za nas izziv posebne vrste,« je po nastopu povedal Tomi Meglič, frontman skupine. »Dan Zemlje je brez dvoma eden pomembnejših naravovarstvenih in osveščevalnih dogodkov, ki so 47 let po 'premieri' aktualni bolj kot kadar koli prej. Glede na to, da tudi sami nemalokrat inspiracijo iščemo in črpamo iz narave ter v njej preživimo nemalo časa, da nas ima večina otroke, ki bodo podedovali to, kar jim bomo pustili za seboj, je skrajni čas, da tovrstna osveščenost preide v vse pore naše družbe. Začeti je treba doma, širiti preko ožje na širšo skupnost in tako naprej.«

Organizatorji - hotelu Park je dogodek pomagala izpeljati izkušena ekipa Rock radia, ki je koncert tudi povezovala - so obiskovalce povabili, naj do Tabora pridejo peš ali z javnim prevozom, in če le zmorejo, naj se tudi na streho hotela Park povzpnejo po stopnicah, da bi v mestu pustili čim manjši ogljični odtis. In res jih je večina namesto dvigala izbrala stopnice. Prostor na vrhu hotela je seveda omejen, zato so morali omejiti število gostov. A tistim devetdesetim, ki se jim je uspelo prebiti na vrh hotela, se je napor splačal.

Na strehi hotela Park sta bili nocoj med povabljenci tudi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak in direktorica javnega zavoda Turizem Ljubljana, Petra Stušek. Slednja je bila nad dogodkom navdušena: »Hotel Park je res zelo zeleno zaveden. Z njimi delamo veliko trajnostno naravnanih programov. So partner, ki si ga lahko samo želiš. Da se spomnijo proslaviti dan Zemlje na takšen način, je pa še nadgradnja vseh njihovih dosežkov. Mesto zelo podpira zelene pobude, če tovrstni koncerti pripomorejo k temu, da se ljudje zberejo in poslušajo, za kaj sploh gre, je pa idealno. Zelo sem uživala.«

Na koncertu je užival tudi Sandi Kovačevič, direktor ljubljanskega hotela Cubo. »Ko sem bil mlajši, sem imel klub Hound Dog in Siddhartovci so pri meni kelnarili. Današnji dogodek je bil mega. Zame je Park najboljši trizvezdnik v Ljubljani. Mi nismo konkurenca, saj se lepo dopolnjujemo.«

Ja, življenje je polno presenečenj, kot večkrat pove Tomi Meglič, in eno od njih je bil tudi koncert, ki so ga na strehi izvedli za Ljubljančane in goste. Za Siddharto pa ni presenečenje, da so tokrat za povabljence hotela Park Ljubljana izvedli akustični koncert, na ta način radi zaigrajo ob posebnih dogodkih ali za izbrano družbo. »Nisem pričakoval, da bomo kdaj terasa band,« se je pošalil in zelo resno dodal: »Upam, da bomo še tisočletja lahko praznovali dan Zemlje. Če je le ne bomo preveč zapackali.«