SILA GALA diplomatski ples za ŠENT

SILA GALA diplomatski ples za ŠENT (foto: Sila Gala Press) Sila Gala Press
23. 4. 2018

V soboto se je v Festivalni dvorani v Ljubljani zgodil tradicionalni SILA GALA ples, ki ga je organiziralo mednarodno združenje žensk SILA-IWCL.

Ob slavnostnem nagovoru je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor več kot dvetsto povabljenih gostov presenetil z novico, da bo še pred poletjem podpisal ukaz o državnem odlikovanju SILA-IWCL ob njihovi 25. letnici delovanju. Mednarodni in dobrodelni plesni dogodek je bil odet v barve, okuse in melodije Italije. Z njim so se zahvalile podpornikom njihovih celoletnih humanitarnih aktivnosti, predvsem znamenitega SILA BAZAR-ja, in ponovno opravile svoje poslanstvo dobrega dela, saj so izbrani organizaciji podelile SILA GALA donacijo. Letos so izkupiček plesa namenile združenju za duševno zdravje ŠENT z enoto ŠENTMAR v Kopru za prenovo dnevno varstvenega centra.

SILA GALA ples v zadnjih letih vztrajno raste, zato so ga organizatorke letos nadgradile v diplomatski ples pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. »Dolce Vita«, kot so ga poimenovale, simbolizira sladko življenje iz prejšnjega stoletja, zato bodo povabljeni gostje večer preživeli v družbi italijanskih pesmi Kvinteta Marco Castelli, v kulinaričnem vzdušju italijanskega mojstra Luciana Cattaneain v ritmih perspektivnih mladih glasbenikov Skorband. Vrhunec večera bo zaznamoval slovesni razrez torte ob skorajšnji 25. letnici združenja SILA-IWCL. Izkupiček letošnjega SILA GALA plesa so namenili slovenskemu združenju za duševno zdravje ŠENT – enoti ŠENTMAR Koper.

Združenje SILA-IWCLletos obeležuje 25. let obstoja in aktivnega delovanja, zato je predsednik Republike Slovenije ob otvoritvi diplomatskega plesa naznanil podpis ukaza za prejem najvišjega državnega odlikovanja. In novico pospremil s kratko obrazložitvijo: »Združenje SILA je postalo velesila zaradi zavzetosti, prijateljstva in povezovanja ljudi in držav, za kar si prizadevajo članice, predvsem pa zaradi njihove solidarnosti, ki je eden izmed bistvenih gradnikov družbe.« Leta 1993 se je namreč na pobudo nekaterih Slovenk, soprog slovenskih veleposlanikov in takratnih gospodrastvenikov organiziralo prvo žensko združenje. Vanj so povabile soproge tujih ambasadorjev, gospodarstvenikov in akademikov ter zanje prostovoljno organizirale najrazličnejše aktivnosti s področja kulture, športa, dobrodelnosti... Vse z namenom druženja, bivanja in predstavljanja Slovenije ter za lažjo integracijo v lokalno slovensko družbo.Z lastnimi prizadevanji in trdnim delom so vsako leto na SILA dobrodelnih dogodkih zbrale občudujočo vsoto in v 25 letih donirale več kot 1,7 milijona evrov več kot 170 dobrodelnim organizacijam in projektom, pomoči potrebnim posameznikom in skupinam.