Skupaj s slovenskimi dnevi knjige tudi številni zanimivi dogodki v knjigarnah po Sloveniji!

Skupaj s slovenskimi dnevi knjige tudi številni zanimivi dogodki v knjigarnah po Sloveniji! (foto: profimedia) profimedia
20. 4. 2017

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše so slavnostnimi nagovori začeli 22. slovenski dnevi knjige v Ljubljani. Ti bodo letos potekali pod geslom Jaz te pišem, knjiga, kdo te bere?, kar v ospredje postavlja odnos med avtorji in bralci.

Poleg dogodkov v okviru festivalskega dogajanja, ki se bo sklenilo 23. aprila in ga bo krojilo okoli 30 dogodkov na različnih lokacijah, na katerih se bodo predstavili tako prepoznavni kot mladi perspektivni avtorji, pripravljajo pestro bero zanimivih dogodkov tudi v knjigarnah Mladinske knjige.

V naslednjih dneh in tednih med drugim vabijo ...

Torek, 25. aprila 2017, ob 18. uri - knjigarna Konzorcij, Ljubljana

Hospickafe

Pogovor bo tekel o pomembnih poslednjih rečeh: z avtorjem knjige Čas nesmrtnosti dr. Alojzom Ihanom, avtorico priročnika »Dočakal boš pokoj« dr. Alenko Žnidaršič Kranjc in Blažem Bertoncljem, mednarodnim učiteljem joge.

Zakaj je smrt tabuizirana in kakšne družbene manipulacije s smrtjo poznamo? Kako smrti vrniti intimnost in dostojanstvo? Na kaj moramo misliti, še preden se postaramo, hudo zbolimo ali umremo? Katere zadeve velja pravočasno urediti, da bo vsem v družini lažje? Kako se umiriti, ko ležimo bolni, kako biti globoko v sebi in pri sebi, ko umiramo? Prijazno vabljeni k odpiranju srca in pričevanju o svojih izkušnjah!

Sreda, 26. aprila 2017, ob 18. uri - knjigarna Konzorcij, Ljubljana

Od prve do zadnje strani: z Josipom Ostijem

Josip Osti je lansko leto izdal kar tri knjige (avto)biografske proze oz. pisem: Sarajevo med Ljubljano in Beogradom (dopisovanje z Vero Zogović v letih od 1994 do 1999), Duhovi hiše Heinricha Bölla (kalejdoskopski roman, zgrajen iz zgodb, predvsem o pisateljih) in Pred zrcalom (beležke za neodposlano pismo Charlesu Bukowskemu ali nedokončan roman, zgrajen na posamičnih, včasih v življenju tudi nedokončanih ljubezenskih zgodb). Predvsem o zadnjih dveh se bosta pogovarjala avtor in Majda Kne.

Torek, 9. maja 2017, ob 18. uri - Knjigarna Konzorcij

Čajanka z Manco Košir, Deso Muck in Nelo Malečkar

Gostji čajanke bosta priljubljena pisateljica Desa Muck, s katero se bo Manca pogovarjala o njeni novi knjigi kolumn Takole bom rekla, in urednica Nela Malečkar. Obe sta veliki ljubiteljici živali, zato bo pogovor tekel tudi o študiji gozdarja Petra Wohllebna Skrivno življenje živali. Toplo vabljeni na prgišče modrosti in obilico smeha!

Torek, 9. maja 2017, ob 18. uri - Mestna knjigarna Maribor

Bob Dylan

Glasbeno-literarni večer z Matejem Krajncem, ki vas popelje skozi vsa pomembna obdobja letošnjega prejemnika Nobelove nagrade za literaturo Boba Dylana. Predstavitev pesniške zbirke Ni še mrak in slovenske različice Dylanovih najpomembnejših skladb v prevodu in izvedbi Mateja Krajnca z gostom Aleksandrom Cepušem.

Četrtek, 11. maj 2017, ob 19. uri - Knjigarna Dom knjige

Prešernova Glosa po Trkajevo?

Glasbeno-literarno popoldne z Rokom Terkajem – Trkajem in Igorjem Saksido, avtorjema knjige Kla kla klasika.

Vas zanima kako Trkaj odrapa Prešernovo Gloso? Vabljeni na glasbeno-literarno popoldne v knjigarni, ko bosta naša gosta glasbenik Rok Terkaj – Trkaj in slavist Igor Saksida, avtorja knjige Kla kla klasika. Njuna zbirka pesmi predstavlja drzno soočenje slovenske klasične poezije in slovenskega rapa in na priloženi zgoščenki tudi uglasbene pesmi Trkaja, slovenske ljudske pesmi in izbrane pesmi slovenskih klasikov (Prešerna, Jenka, Gregorčiča, Župančiča, Levstika, Aškerca, Murna, Vodnika, ...).

Dogodke Mladinske knjige lahko sproti spremljate tudi tukaj.