Skupina avanturistk z odpravo na severni pol nad stereotipe

Skupina avanturistk z odpravo na severni pol nad stereotipe (foto: Kaspersky Lab Press) Kaspersky Lab Press
8. 3. 2018

Družba Kaspersky Lab je obnovila partnerstvo s priznano polarno raziskovalko Felicity Aston MBE, ki bo aprila letos vodila skupino 11 avanturistk na desetdnevni odpravi na severni pol. V ekspediciji, ki se imenuje Women Euro-Arabian North Pole Expedition 2018, sodeluje tudi Slovenka Nataša Briški.

Namen odprave je spodbuditi vse ženske, da presežejo pričakovanja drugih in izpolnijo svoje življenjske ambicije. Družba Kaspersky Lab uporabnike vabi k sodelovanju v nagradni igri. Srečni nagrajenec bo odpotoval na severni pol, kjer bo srečal članice odprave ob prihodu na cilj.

V začetku aprila se bo ekipa evropsko-arabske odprave, ki jo sestavlja še sedem Evropejk in pet žensk iz Arabskega polotoka, opravila v kamp Barneo. Od tam se bodo podale na desetdnevno odpravo, v kateri želijo doseči geografski severni pol. »Namen odprave ni le doseči »vrh sveta«, ampak tudi izzvati stereotipe, spremeniti dojemanje in razumevanje,« je o odpravi povedala Felicity Ashton MBE in dodala: »Kaspersky Lab tokrat podpira že mojo tretjo odpravo. Podpore sem izjemno vesela, še posebej zato, ker vem, da je to odraz pristne želje podjetja, da izzove »status quo««.

Poleg promocije medkulturnega dialoga, spodbujanja raziskovanja in znanosti ter ozaveščanja o podnebnih spremembah bodo članice prve tovrstne ženske odprave sodelovale tudi v dveh študijah. Namen študij je ugotoviti, kako se telo in psiha odzivata na ekstremne temperature in napor.

Med elito avanturistk tudi Slovenka

»Arktika ni videla prav veliko ženskih odprav, sploh ne tako številčnih, kot je naša. Vsekakor upamo, da bo naša ekspedicija navdih za druga raziskovanja sveta. Da morda spodbudimo še več žensk, ki razmišljajo o podobnih avanturah, da pogumneje sledijo svojim željam,« je pomen odprave pojasnila Nataša Briški, edina Slovenka, ki je bila med elito udeleženk izbrana med tisoč prijavljenimi na ekspedicijo. Ob tem dodaja, da si niti v sanjah ni predstavljala, da bi bila kdaj del takšne odprave: »Moje želje za odpravo so vsekakor varno doseči najsevernejšo točko našega planeta. Seveda pa me je ob tem tudi strah. Ovire, ki jih je treba premagati, niso majhne, zato se na izziv resno pripravljam. Menim pa, da se življenje zares začne takrat, ko stopiš iz cone udobja. Takrat in tam spoznavaš, česa si zmožen in kaj vse je mogoče doseči.«

Pred pričetkom odprave so se članice ekspedicije srečale že trikrat. Prvi skupni trening je potekal jeseni 2016 na Islandiji. Tam so vadile šotorjenje na ledeniku, se poučile o pravilni prehrani, oblačenju, prepoznavanju poškodb, se učile smučanja, pravilnega upravljanja sani in navigiranja. Marca 2017 so se srečale v povsem drugačnim razmerah, na hudi vročini v Omanu, kjer so sneg, mraz in led zamenjale za peščene sipine in visoke temperature. Te so služile za spoznavanje udeleženk med sabo, saj bo ekipno delo izjemnega pomena za preživetje v polarnem mrazu. Zadnjič so se srečale februarja letos na Islandiji, kjer so priprave namenile obnovi znanja, ki so ga osvojile na prejšnjih srečanjih. »Felicity je izvrstna vodja, sicer pa se prav vseh deklet vedno znova česa naučim. Če je morda katera utrujena ali ji ne gre najbolje, smo tu vedno druge, ki priskočimo na pomoč. To, da se lahko nanje zaneseš, je dober občutek,« razlaga Nataša Briški.

Kaspersky Lab tudi s podporo odprave nad stereotipe

Izvršni direktor družbe Kaspersky Lab Eugene Kaspersky bo ob koncu odprave poletel na severni pol, kjer se bo srečal s predstavnicami ekspedicije ob prihodu na cilj: »Zame arktična pustolovščina ni le vznemirljiv izziv, ampak predstavlja tudi močno motivacijo. Ljudje, kot so Felicity in njena ekipa, me resnično navdihujejo, saj so glede svojih namer odločni in strastni. Prav tako navdihujejo mlade in jim dajejo moč, da v življenju sledijo svojim željam.«

Glavni poslovni direktor družbe Kaspersky Lab Alex Moiseev je dodal: »Kot podjetje, v katerem dela veliko bistrih žensk, ki so kljubovale »statusu quo« in postale šifrantke, programerke in raziskovalke spletne varnosti, želimo vzpodbuditi in opolnomočiti še več mladih žensk, da so pogumne in naredijo nepričakovano – pa naj bo to osvojiti severni pol ali pa se naučiti kodirati. Teh 12 pustolovk, s tako različnimi in edinstvenimi ozadji, dokazuje, da lahko tudi navadni ljudje dosežemo izjemne uspehe.«

Družba Kaspersky Lab je pred tem podprla že dve Ashtonovi polarni pustolovščini: Kaspersky Commonwealth Antarctic Expedition v letu 2009 in Kaspersky ONE Transantarctic Expedition v letu 2011.

Z družbo Kaspersky Lab na severni pol

Na severni pol bo poletel tudi zmagovalec nagradne igre družbe Kaspersky Lab. Za razburljivo polarno dogodivščino se lahko potegujejo tudi slovenski uporabniki, ki si namestijo brezplačno protivirusno zaščito 'Kaspersky Free'.