Slovenci v enem dnevu ustvarili kar 5.700 verzov!

21. 10. 2016

Feri Lainšček verze, s katerimi so avtorji plačali kavo, zbral v pesniško zbirko Trenutek, ki je vanj ujeto vse.

Izšla je prva pesniška zbirka, ki so jo ustvarili Slovenci in Slovenke ob svetnem dnevu poezije, 21. marca letos.

Najboljše izmed njih je zbral Feri Lainšček v pesniški zbirki Trenutek, ki je vanj ujeto vse. Ljubitelji kave in poezije lahko knjižico poiščejo v vseh lokalih po Sloveniji, ki so se na svetovni dan poezije pridružili pobudi Plačaj z verzom. Za vse tiste, ki bi ob skodelici kave želeli dodati svoj verz, je v knjižici na voljo nekaj nepopisanih listov. Pesniško zbirko je izdalo podjetje Julius Meinl Slovenija, ki je marca sodelovalo v globalni pesniški pobudi te priznane dunajske pražarne kave.

Letos je bilo možno na svetovni dan poezije, 21. marca, v 34 državah po svetu kavo plačati z verzom. Mednarodni pobudi Plačaj z verzom (#paywithapoem) se je pridružilo tudi 49 lokalov v Sloveniji. Ljubitelji kave so ta dan namesto po denarnici segli po svinčniku in skodelico svoje priljubljene pijače plačali s pesnitvijo. Pobudnik globalnega pesniškega gibanja je Julius Meinl, dunajska pražarna in ambasador kavarniške kulture, ki želi s promocijo poezije z majhnimi, a smiselnimi koraki spremeniti svet na bolje.

Verze slovenskih avtorjev je preko poletja pregledal pisatelj in pesnik Feri Lainšček in najboljše uvrstil v zbirko Trenutek, ki je vanj ujeto vse.

»Imel sem to srečo, da sem lahko listal po res obširni pesniški zbirki, ki je na letošnji svetovni dan poezije sočasno nastajala v kar devetinštiridesetih gostinskih lokalih v Sloveniji. Iz skorajda nepregledne množice verzov, sem izbral tiste, ki so me posebej nagovorili. Nastala je čudovita in pravzaprav edinstvena pesniška knjižica z naslovom Trenutek, ki je vanj ujeto vse. Vesel sem, da se del tistega, kar je 21. marca ob kavi in čaju nastajalo po lokalih, zdaj vrača za kavarniška omizja. Verjamem, da bo po teh poetičnih utrinkih in prebliskih z zanimanjem segel še kdo,« je ob izidu knjige povedal pisatelj in pesnik Feri Lainšček.

Nepopisane vrstice v knjigi čakajo na nove verze.

  • »Ponosni smo, da smo v številnih Slovencih prebudili ustvarjalni pesniški navdih, ki se ga mogoče do tega trenutka sploh niso zavedali. Lahko, da bo kdo od tistih, ki so svoj prvi verz v življenju napisali prav 21. marca letos in si z njim plačali kavo ter ga kasneje ugledali v pesniški zbirki, prav zato nadaljeval s tovrstnim ustvarjanjem. Ker želimo, da bodo ljudje sledili svojemu navdihu in ustvarjali še naprej, smo zadnjih nekaj strani knjige pustili prazne, ki čakajo na nove, vaše verze. Ob izidu se iskreno zahvaljujemo tudi Feriju Lainščku, ki je navdušeno pristopil k pobudi in veliko prispeval k nastanku res čudovite pesniške zbirke,« je ob izidu knjižice Trenutek, ki je vanj ujeto vse, povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl d. o. o.

Seznam lokalov, kjer lahko prebirate verze in dopišete svojega

Pesniška zbirka, ki je v celoti nastala v enem dnevu, je od sredine oktobra na voljo v lokalih, ki so se 21. marca 2016 pridružili pobudi Plačaj z verzom!

kavarna

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri