Slovenija bo letos na Evroviziji nastopila v 'težkem' I. predizboru

Slovenija bo letos na Evroviziji nastopila v 'težkem' I. predizboru (foto: Roel Dijkstra Fotografie, Marc Heeman) Roel Dijkstra Fotografie, Marc Heeman
29. 1. 2020

V Rotterdamu je bilo včeraj popoldne še kako zanimivo, saj so v mestni hiši ižrebali vrstni red za Pesem Evrovizije 2020. Slovenija bo tako nastopila v prvem predizboru, kdo pa nas bo zastopal, pa bomo izvedeli 22. februarja, ko se bo zgodila Ema 2020, kjer se bo predstavilo ducat glasbenikov.

V tem prvem sklopu žrebanja so 35 držav razdelili le v prvi in drugi predizbor, natančen vrstni red pa bo znan, ko bodo znane vse evrovizijske pesmi, saj želijo organizatorji - tako kot že zadnja leta - naredili čim bolj raznolik šov. Preostalih pet držav iz družine velikih pet (Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in Španija), ki sicer v blagajno prispevajo največ ter gostiteljica Nizozemska, pa že imajo zagotovljeno mesto v velikem finalu.

Na tradicionalnem žrebanju, ki je tokrat potekalo v mestni hiši v Rotterdamu, so države razdelili v pet različnih posodic, in sicer z razlogom, da se čim bolj izognejo takoimenovanemu glasovanju sosedov, npr. kot je tradicionalno podeljevanje 12 točk Grčije Cipru ter obratno. Najprej so iz vsake posodice izbrali naključno državo, nato ali bo nastopila v prvem ali drugem predizboru ter na koncu še v katerem delu (v prvem ali drugem delu) predizbora bo izbrana država prepevala.

V prvem predizboru, ki bo 12. maja, se bodo predstavile: Severna Makedonija, Belorusija, Litva, Švedska, Slovenija, Avstralija, Irska ter Rusija (v prvi polovici). V drugi polovici predizbora pa še Norveška, Ciper, Hrvaška, Azerbajdžan, Malta, Izrael, Ukrajina, Romunija in Belgija.

V drugem predizboru, ki bo 14. maja, se bodo predstavile: Avstrija, Moldavija, Poljska, San Marino, Srbija, Islandija, Češka, Grčija ter Estonija ( prvi polovici). V drugi polovici predizbora pa še Danska, Bolgarija, Švica, Finska, Armenija, Latvija, Gruzija, Portugalska in Albanija.

Na koncu se bo iz vsakega predizbora v veliki finale, ki bo 16. maja, uvrstilo deset najboljših skladb, tako da bomo tudi v sklepnem dejanju Pesmi Evrovizije 2020 slišali 26 držav (10 najboljših iz prvega predizbora, 10 najboljših iz drugega predizbora ter velikih 5, tu pa je seveda še gostiteljica Nizozemska).