Slovenija bo letos na Evroviziji nastopila v 'težkem' I. predizboru

Slovenija bo letos na Evroviziji nastopila v 'težkem' I. predizboru (foto: Roel Dijkstra Fotografie, Marc Heeman) Roel Dijkstra Fotografie, Marc Heeman
29. 1. 2020

V Rotterdamu je bilo včeraj popoldne še kako zanimivo, saj so v mestni hiši ižrebali vrstni red za Pesem Evrovizije 2020. Slovenija bo tako nastopila v prvem predizboru, kdo pa nas bo zastopal, pa bomo izvedeli 22. februarja, ko se bo zgodila Ema 2020, kjer se bo predstavilo ducat glasbenikov.

V tem prvem sklopu žrebanja so 35 držav razdelili le v prvi in drugi predizbor, natančen vrstni red pa bo znan, ko bodo znane vse evrovizijske pesmi, saj želijo organizatorji - tako kot že zadnja leta - naredili čim bolj raznolik šov. Preostalih pet držav iz družine velikih pet (Nemčija, Francija, Italija, Velika Britanija in Španija), ki sicer v blagajno prispevajo največ ter gostiteljica Nizozemska, pa že imajo zagotovljeno mesto v velikem finalu.

Na tradicionalnem žrebanju, ki je tokrat potekalo v mestni hiši v Rotterdamu, so države razdelili v pet različnih posodic, in sicer z razlogom, da se čim bolj izognejo takoimenovanemu glasovanju sosedov, npr. kot je tradicionalno podeljevanje 12 točk Grčije Cipru ter obratno. Najprej so iz vsake posodice izbrali naključno državo, nato ali bo nastopila v prvem ali drugem predizboru ter na koncu še v katerem delu (v prvem ali drugem delu) predizbora bo izbrana država prepevala.

V prvem predizboru, ki bo 12. maja, se bodo predstavile: Severna Makedonija, Belorusija, Litva, Švedska, Slovenija, Avstralija, Irska ter Rusija (v prvi polovici). V drugi polovici predizbora pa še Norveška, Ciper, Hrvaška, Azerbajdžan, Malta, Izrael, Ukrajina, Romunija in Belgija.

V drugem predizboru, ki bo 14. maja, se bodo predstavile: Avstrija, Moldavija, Poljska, San Marino, Srbija, Islandija, Češka, Grčija ter Estonija ( prvi polovici). V drugi polovici predizbora pa še Danska, Bolgarija, Švica, Finska, Armenija, Latvija, Gruzija, Portugalska in Albanija.

Na koncu se bo iz vsakega predizbora v veliki finale, ki bo 16. maja, uvrstilo deset najboljših skladb, tako da bomo tudi v sklepnem dejanju Pesmi Evrovizije 2020 slišali 26 držav (10 najboljših iz prvega predizbora, 10 najboljših iz drugega predizbora ter velikih 5, tu pa je seveda še gostiteljica Nizozemska).

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri