Slovenija ponovno gosti The Art of Pole Dance

4. 11. 2015

Slovenija tudi letos (že 4. leto zapored) gosti mednarodni dogodek The Art of Pole Dance, ki se ga bodo udeležili številni domači ter tuji akrobati in umetniki iz področja plesa ob drogu, drugih vrst plesa in show businessa.

V plesnem studiu Mademoiselle (organizator dogodka in pionir, ki je ples ob drogu pred 6 leti pripeljal v Slovenijo) zagotavljajo, da gledalci ne bodo ostali ravnodušni ob adrenalinu, estetiki in seksapilu, ki bodo 21. novembra 2015 od 21. ure v zraku v priljubljenem ljubljanskem klubu Cirkus. Za to bodo poskrbele tudi slovenske in svetovno znane zvezde v vlogi žirantov: naša uspešna balerina Ana Klašnja, Marion Crampe iz Francije, Nikolina Jurišić iz Hrvaške in Dimitry Politov iz Rusije.

"Vsi, ki ste tu zaradi stiptiza, pojdite ven," je lanski The Art of Pole Dance otvoril Vid Valič, ki bo tudi letos dodatno začinil dogodek in poskrbel za vroče vzdušje v Cirkusu. A kot je nakazalo že lansko Vidovo sporočilo, ne gre za nič pohujšljivega, temveč je tovrstno tekmovanje odlična priložnost za prikaz novih dimenzij plesa ob drogu. V plesnem studiu Mademoiselle si namreč goreče prizadevajo za promocijo te plesno-akrobatske zvrsti, da bi v Sloveniji dosegli sprejemanje te plesne discipline kot športne discipline, kot je marsikje drugod po svetu.

Slovenci ljubitelji ekstremnih športov

Slovenci smo znani po uspehih v ekstremnih športih. In ples ob drogu to zagotovo je, saj prinaša adrenalin že za samega gledalca, od plesalca pa zahteva ogromno vzdržljivosti in moči. Ob tem pa ponuja tudi umetniški navdih, saj prepleta prvine plesa in akrobatskih elementov na vertikalnem drogu. "Želimo si, da bi Slovenijo ponesli v svet tudi na tem področju, s tem ko bi dobili vrhunske športnike/atlete v plesu ob drogu, ki jih bomo ponosno podpirali na raznih športnih prvenstvih," s temi besedami je Tina Perko, lastnica in vodja plesnega studia Mademoiselle, letošnji dogodek in tekomovanje The Art of Pole Dance 'pospremila na pot'.

Tradicija se nadaljuje

Premierno se je tekmovanje 'The art of Pole Dance' v Sloveniji odvilo že leta 2011, se je nadaljevalo leta 2012, leta 2013 pa je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev odpadlo. "Ker gre za nekoliko zapostavljeno in privlačno zvrst plesa, ki jo tekmovanje The art of Pole Dance promovira, smo se odločili da organizacijo prevzamemo sami in že lani (2014) speljali uspešen in medijsko odmeven dogodek, ki si ga je ogledalo več kot 1200 obiskovalcev. Letos želimo znova klub Cirkus napolniti s pozitivno energijo, adrenalinom, estetiko, seksapilom in uspeh ponoviti," z žarom pripoveduje Tina Perko.

Najhitreje rastoča, najodločnejša in najpogumnejša plesna skupnost

Tekmovanje je hkrati tudi ogromen prispevek k razvoju mladih talentov in spodbuda mladi generaciji, da bi pristopila k tej zvrsti še bolj ponosno in pogumno. "S tem bi vlagali v potencialne vrhunske športnike, na katere bomo lahko zrli s ponosom, oni pa bodo naša motivacija, da je v življenju mogoče doseči vse, kar si zadamo in smo pri tem vztrajni," iz svojih izkušenj pripoveduje Tina Perko in dodaja: "Pridobili pa bi tudi na prepoznavnosti v tujini, kajti skupnost plesa ob drogu je trenutno ena izmed najhitreje rastočih na svetu, kot tudi ena izmed odločnejših in pogumnejših, saj se z veliko vnemo kosa tudi s predsodki."

Vroče in energično bo

Da bi The Art of Pole Dance naredili še bolj zanimiv, so organizatorji 120-minutni program tudi malce začinili, kar pa za zdaj ostaja še presenečenje. V klubu Cirkus ne bo šlo le za tekmovanje, temveč se bodo gledalci zabavali tudi ob atraktivnem šovu in razstavi umetnikov, ki bodo poskrbeli za zahtevne borbončice obiskovalcev. "Če torej sklepamo po lanskem dogodku, bo letos še bolj ognjevito, vroče in energično na samem prizorišču, zato imamo že vsi – od organizatorjev, nastopajočih, tekmovalk, žirantov do obiskovalcev – kurjo polt," je čustvena Tina Perko.

Mednarodna zasedba žirantov in tekmovalcev

Na tekmovanju bodo v vlogi sodnikov nastopila slovenska in svetovno znana imena, kot so naša uspešna balerina Ana Klašnja, Marion Crampe iz Francije, Nikolina Jurišić iz Hrvaške in Dimitry Politov iz Rusije. Ano Klašnja poznamo kot primabalerino v SNG Operi in balet Ljubljana in žirantko v oddaji Slovenija ima talent. Ana Klašnja je za svoje delo prejela številne nagrade in osvojila vodilna mesta na različnih tekmovanjih. Prav tako simpatična zvezda v svetovnem merilu v plesu ob drogu – Marion Crampe je večkratna francoska prvakinja, ki je prav tako osvojila številne svetovne nagrade. Tudi Dimitry Politov je profesionalec, ki ga le redko kdo iz sveta plesa ob drogu ne pozna. Letos pa je svoje številne nagrade iz najrazličnejših tekmovanje nadgradil še z naslovom moškega svetovnega prvaka. Nikolina Jurišić je lastnica fitnes studia na Hrvaškem in mednarodna certificirana sodnica, ki pogosto ocenjuje tekmovanja v plesu ob drogu po svetu (od Londona, Prage, Švice, Italije, do Španije...).

Predstavnice iz 7 držav letos v 'artističnem' vzdušju

Na odru se bo letos pomerilo 10 tekmovalk: Slovenka, 2 Hrvatici, 2 Avstrijki, Madžarka, Poljakinja, 2 Rusinji in Malezijka. Njihov izziv bo letos na odru izraziti svojo kreativnost in preko tega samo sebe v odnosu do umetnosti plesa ob drogu. 'Artistično' vzdušje v klubu Cirkus bodo začinile tudi čustvene in zabavne točke, med katerimi lahko omenimo posebno točko, ki jo že pripravlja Francozinja žirantka Marion Crampe. Posebna poslastica (še posebej za ženske gledalke) pa bo nastop žiranta iz Rusije Dimitryja Politova, ki kot moški prvak v plesu ob drogu dokazuje, da tudi fantje lahko odlično plešejo ob drogu in so prava paša za oči.

P.S. Utrinek z lanskega dogodka ...