Slovenija se igra: Postanite ambasador igre

Slovenija se igra: Postanite ambasador igre (foto: Press) Press
12. 3. 2018

12. maj, dan, ko se bo na ulici in igriščih igrala cela Slovenija. Ste zraven? Ekipa Slovenija se igra vas vabi, da se pridružite vseslovenskemu projektu in postanete del velike zgodbe tudi vi.

»Otroci izginjajo iz ulic, otroška igrišča pred bloki so prazna, gozdovi samevajo. Dejstvo. In velik alarm, sploh ko se seznaniš s podatki, da je vse več predebelih in bolnih otrok, da se rezultati šolskega športnega kartona že 20 let vsako leto slabšajo, število izdanih receptov za zdravila, ki uravnavajo primanjkljaj pozornosti in motnjo hiperaktivnosti (ADHD) pa se je v dvanajstih letih (2001 do 2013) v Sloveniji potrojilo (vir: Mladina, 2014). Med mladimi je vse bolj pogosta depresija, veča se tudi stopnja medvrstniškega nasilja. Nevarnostim, ki smo se jim izognili z »odstranitvijo« otrok z ulic, smo le spremenili obliko, saj smo otroke izpostavili novim. Verjetnost, da bo vaš otrok v dobi mladostništva ali v odrasli dobi depresiven, odvisen od česarkoli, se vedel agresivno ali bil telesno bolan, je ogromna,« opozarja Gregor Rožanc, ustanovitelj in predsednik društva Naturo, idejni vodja projekta Slovenija se igra, ki je ravno zaradi tega prišel na idejo o projektu Slovenija se igra, s katero bi otroke spet spravil na ulice, odrasle pa povezal med seboj.

»Pri društvu Naturo se osredotočamo na raziskovanje otroške igre in povezanosti z naravo, spodbujamo medsebojno druženje in sodelovanje, opozarjamo na pomembnost medgenracijskega druženja in vse to je pripeljalo do ideje, da povežemo Slovenijo s projektom Slovenija se igra. 12. maj je datum, ko si želimo videti polna igrišča in ulice otrok, starše in stare starše, ki mladim z mladimi generacijami obujajo spomine na ulične otroške igre, žare na travnikih za bloki in sosede, ki se družijo, ne pa gledajo v tla, ko greš mimo. Verjamemo, da nam bo uspelo pričarati vsaj kanček vzdušja v katerem smo odraščali in ga prenesti na naše otroke,«dodaja ter pri tem ne skriva navdušenja, da se jim je samo v prvem tednu zbiranja prijav za ambasadorja javilo že okoli 100 ljudi.

Bodoči ambasadorji igre se lahko prijavite na spletni strani www.slovenijaseigra.si kjer boste našli tudi vsa nadalnja navodila. Častni pokrovitelj projekta je Predsednik republike Slovenije, Borut Pahor.

Priporočamo