Slovenija se ob svetovnem dnevu krvodajalcev pridružuje odmevni mednarodni kampanji

Slovenija se ob svetovnem dnevu krvodajalcev pridružuje odmevni mednarodni kampanji (foto: Daruj za življenje Press) Daruj za življenje Press
14. 6. 2018

Slovenija se pridružuje svetovnemu dnevu krvodajalcev in odmevni mednarodni kampanji MISSING TYPE (Manjkajoča črka), katere osrednji namen je ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine.

Na praznik krvodajalstva in krvodajalcev smo krvodajalcem želeli posredovati zahvalo za zagotavljanje zadostnih in ustreznih količine krvi in javnost seznaniti s pomembnostjo krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Zahvala gre tudi podpornikom in vsem, ki sodelujejo pri preskrbi s krvjo.

Manjkajoča črka

Na novinarski konferenci na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so javnosti predstavili osrednjo nit letošnje krvodajalske pobude, ki je del mednarodne kampanje »Missing type«.

Nosilci kampanje so pozvali podjetja, da iz svojih logotipov odvzamejo črke A, 0, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine.

V slovenski kampanji Manjkajoča črka smo predstavili zveste darovalce ter hvaležne prejemnike, ki jim je darovana kri omogočila zdravljenje ali celo rešila življenje. Iz njihovih imen smo umaknili črke, ki predstavljajo krvne skupine. To so črke, ki rešujejo življenja.

Letošnji krvodajalski pobudi Manjkajoča črka so se z umikom črk A, 0, B in AB iz svojega imena na današnji dan pridružila podjetja BTC, Mercator, NLB, Telekom in Petrol ter številni mediji z brezplačnimi objavami oglasov.

Hvala vam!

Letos so se kot krvodajalska skupina na novinarski kmonferenci predstavili reševalci, ki so opozorili na povečane potrebe po krvi v spomladanskem in poletnem času, ko slovenske ceste beležijo več prometnih nesreč. Reševalci na motorjih so zelo ranljiva skupina v prometu, obenem pa pomagajo ponesrečencem v prometnih nesrečah; nekateri med njimi so tudi krvodajalci.

Daruj energijo za življenje!

Uspešna krvodajalska iniciativa Daruj energijo za življenje poteka letos že osmo leto zapored. Namen akcije je spodbujanje krvodajalstva in zahvala vsem, ki darujejo svojo kri in s tem rešujejo življenja. Redno ozaveščanje o krvodajalstvu je izjemno pomembno za zagotavljanje zadostnih količin varne krvi, saj v Sloveniji vsak dan potrebujemo do 400 krvodajalcev.

V zadnjih osmih letih so Rdeči križ Slovenije v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in družbo Petrol ozaveščali javnost o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu tako rednih kot novih krvodajalcev, odzivanju krvodajalcev glede na potrebe in stanje zalog krvi ter tako pripomogli k širjenju baze krvodajalcev.

Priporočamo