Slovenska podpora ameriškim staroselcem in gibanju Stand with Standing Rock!

Slovenska podpora ameriškim staroselcem in gibanju Stand with Standing Rock! (foto: profimedia) profimedia
15. 11. 2016

Številni, predvsem tuji mediji poročajo o protestiranju in združevanju številnih ameriških staroselskih skupin, ki opozarjajo na nevarnosti naftovoda za njihove edine vodne vire v Severni Dakoti. Protest je s številnimi shodi po svetovnih prestolnicah in manifestacijah staroselskih ljudstev Polinezije, Nove Zelandije in Avstralije že prerasel v gibanje, ki so se mu pridružili zaščitniki iz vseh koncev sveta, podporo pa so mu izrazile tudi številne znane osebnosti.

Gibanju Stand with Standing Rock (Stoj s Standing Rock) se bodo v nedeljo, 20. novembra, v prostorih Waldorfske šole v Ljubljani ob 17.uri pridružili vsi, ki želijo podpreti pravico do dostopa do čistih neokrnjenih vodnih virov in zahtevo po spoštovanju pogodbe Fort Laramie, ki je leta 1868 sjujskemu plemenu podelilo pričujoče ozemlje in reke.

Problematiko pravice dostopa do čistih voda prepoznavajo za svojo tako številni aktivist s področja ekologije kot tudi običajni slovenski državljani. Ker lahko združeni naredijo več, se bodo zbrali pod okriljem civilne iniciative Igorja Štruclja in Urške Bratkovič ter izrazili svojo podporo mirnim bojevnikom v Dakoti z bobnanjem in petjem tako indijanskih svetih kot staroslovenskih pesmi.

Slovenska podporna skupina želi z dogodkom opozoriti na pomembnost ohranjanja skupnega spoštljivega odnosa do svetosti življenja ljudi na Zemlji in do Vode, ki je življenje.

Priporočamo