Slovenski etnografski muzej ima vsako prvo nedeljo v mesecu prost vstop

31. 1. 2015
Deli

Slovenski etnografski muzej tudi v februarju gosti številne zanimive razstave in prireditve. Kakšno od njih si gre ogledati že prvo nedeljo v februarju, saj imajo takrat tudi prost vstop.

V nadaljevanju preverite, če vas morda zamika ogled kakšne od naslednjih razstav in prireditev.

Razstave

Vrata. Simbolni in prostorski prehodi življenja

 • Do konca leta 2015

Razstavljenih je prek 70 vrat (vhodna vrata, različni portali, dvoriščna vrata, grajska vrata, vrata ljubljanske stolnice in številna druga) - od najstarejših znanih vrat na Slovenskem do sodobnih primerkov, ki nas popeljejo v različne predele Slovenije. Razstavo dopolnjujejo interaktivne vsebine za otroke, zbirke ključev in ključavnic, avdio-vizualni posnetki o izdelovanju in restavriranju vrat, o šegah in navadah, povezanih z vrati ... Vrata predstavljajo številne zgodbe o ljudeh, ki so jih izdelali, in tistih, ki so z njimi živeli.

Magija amuletov

 • Do 15. marca 2015

Razstava prikazuje tradicijo magičnih amuletov od faraonskih časov. Amuleti so posredniki med človekom in nadnaravnimi, neznanimi silami, so predmeti, ki človeku prinašajo občutek varnosti pod okriljem nevidnega dotika in bližine skrivnostnega božanstva. Magija amuletov je torej v vsakdanjem življenju in v posmrtnem kultu imela zelo pomembno vlogo ter zapustila vidne sledi ne samo v egipčanski kulturni dediščini, ampak je vplivala tudi na nekatere afriške, sredozemske kulture in evropske duhovne tradicije.

Osebna razstava Nina Batagelja

 • Do marca 2015

Naslov razstave: Nino Batagelj, Nino: »Človek optimizem«, iz ciklusa osebnih razstav Moje življenje, moj svet in evropskega projekta Dostopnost do kulturne dediščine ranljivim skupinam.

Osebna razstava Nina Batagelja, moškega, sina, prijatelja, zaročenca in zagrizenega ekstremnega športnika, prikazuje zgodbo o vzponu, padcu, ki ga je zaznamoval zlom hrbtenice, in ponovnem vzponu. Gradivo je dostopno tudi senzorno oviranim obiskovalcem.

Stalni razstavi

Med naravo in kulturo

Predstavlja tezaver muzejskih zbirk, zakladnico slovenske in zunajevropske dediščine vsakdana in praznika z več kot 3000 razstavljenimi predmeti.

Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta

Posvečena človeku, ki nosi v sebi univerzalno, skupno in enkratno: povezuje ga univerzalnost lastne vrste, označuje ga posebnost kulture in družbe v kateri živi, obenem pa ga od vseh drugih ločuje neponovljivost njegovega bitja in življenja.

Prireditve

Praznični dnevi slovenske kulture v SEM

 • Petek, 6. februar - nedelja, 8. februar 2015

Predstavitev donacije Slovenska krpanka

 • Petek, 6. februar 2015, ob 18.00 (Razstavna hiša SEM)

Slovenska krpanka je skupinsko izdelana krpanka iz bombažnih vzorcev nekdanjega Tekstilindusa. Izdelek, iz kar 600 različnih vzorcev je poklon propadli slovenski tekstilni industriji in priznanje oblikovalkam, ki so desetletja ustvarjale vzorce, ki tkejo naše spomine. Slovenska krpanka nosi v današnjem času tudi simbolno sporočilo, da je treba ovrednotiti tudi tekstilno dediščino. Krpanko bodo izdelovalke pod vodstvom Margarete Vovk Čalič podarile Slovenskemu etnografskemu muzeju in jo ob tem tudi razstavile.

 • Petek, 6. februar 2015, 20.00 do 24.00 (razstavna hiša SEM)

Bogdana Herman, nočno petje slovenskih ljudskih pesmi. Ob slovenskem prazniku kulture in umetnosti bo Bogdana Herman v razstavni hiši Slovenskega etnografskega muzeja v petek, 6. februarja 2015, pela slovenske ljudske pesmi od 20. ure do polnoči.

Ena ura je premalo, pravi, da bi prepela večino njej znanih najstarejših ljudskih pesmi. Ena ura je premalo, da bi s petjem in z govorjeno besedo preusmerila svojo pozornost od teže dneva k brezčasnosti in prav zato k nenehni aktualnosti sporočil ljudskih pesmi. V pesmih z vseh slovenskih pokrajin od Rezije preko Slovenije do Porabja bodo namreč oživele vrednote in vrline, ki še danes pomagajo ohranjati človeku človečnost, naravi naravnost, umetnosti pa vsakršno brezmejnost.

Od srca vabljeni v Slovenski etnografski muzej od 20. ure naprej. Ostanite, kolikor časa imate na razpolago. Pridete in odidete lahko kadarkoli. Morda odidete tudi vi šele opolnoči.

Vstop prost!

 • Sobota, 7. februar 2015, ob 16.00 (razstavna hiša SEM)

Tematski [FOR]UM treh muzejev na Metelkovi: PRIHODNOST. Srečanje za odrasle in delavnica za otroke.

[FOR]UM je rezultat sodelovanja treh muzejev na Metelkovi. Na januarskem smo se srečali z nostalgijo in sentimentalnim spominom na dobre stare čase, na tokratnem srečanju pa bomo pogledovali v prihodnost. Muzeji smo po svoji naravi nenehno v dialogu s časom, muzejske zbirke povezujejo preteklost s sedanjostjo in prihodnostjo. Kako pa muzejski predmeti spregovorijo tudi o prihodnosti, nam bodo sredi razstave Magija amuletov spregovorili strokovnjaki iz SEM-a, NMS-ja in +MSUM-a.

Tudi otroci bodo spoznali nekaj zanimivih predmetov in na delavnici ustvarili svoj predmet za prihodnost.

Vstop prost!

 • Nedelja, 8. februar 2015, od 10.00 – 18.00

Slovenski kulturni praznik v SEM

Dan odprtih vrat: vstop prost

 • Nedelja, 8. februar 2015, od 10.00 – 18.00

Vodstva po razstavah:

 • Ob 11.00: Med naravo in kulturo, stalna razstava
 • Ob 11.00: Etnoabecedaž, interaktivna razstava za otroke
 • Ob 14.00: Nino: »Človek optimizem«, osebna razstava
 • Ob 15.00: Glasbeno vodstvo po razstavi Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja.

Pripovedovanje:

 • Ob 17.00: Pod tančico magije, pravljice za odrasle (ob razstavi Magija amuletov)

Javna in strokovna vodstva

Strokovno vodstvo po razstavi Magija amuletov

 • Sreda, 18. februar 2015, ob 17.00 (razstavna hiša SEM)

Človek je od nekdaj verjel v nadnaravne sile, v božanstva, demone in druga skrivnostna bitja, ki so vplivali na njegovo življenje od rojstva do smrti. Stari Egipčani so vpliv neznanih sil prenesli celo v verovanje v posmrtno življenje in so zato že pred skoraj pet tisoč leti poznali način, kako se posameznik lahko zavaruje pred nevarnostjo v vsakdanjem življenju in na poti v večnost. Uporabljali so majhne predmete, ki so bili posvečeni v svetiščih in so vsebovali magično moč pod okriljem izbrane boginje ali boga. To so bili amuleti, izdelani v obliki različnih božanstev, polbogov, svetih živali in svetih predmetov, ki so varovali žive in mrtve, uporabljali pa so jih tudi kot votive oz. darove bogovom v svetiščih. Amuleti so tako posredniki med človekom in nadnaravnimi, neznanimi silami, so predmeti, ki človeku prinašajo občutek varnosti pod okriljem nevidnega dotika in bližine skrivnostnega božanstva. Magija amuletov je torej v vsakdanjem življenju in v posmrtnem kultu imela zelo pomembno vlogo ter zapustila vidne sledi ne samo v egipčanski kulturni dediščini, ampak je vplivala tudi na nekatere afriške, sredozemske kulture in evropske duhovne tradicije. Po razstavi vas bo vodil avtor razstave dr. Marko Frelih. Vstopnina: 3 / 5 EUR.

Ustvarjalne delavnice

Tudi v februarju bodo potekale številne ustvarjalne delavnice tako za otroke in družine kot posameznike in pare. Sredi meseca bodo tako izdelovali 'ptičje obrazne maske', se posvetili ročnim delom, prikazali tradicionalni japonski tisk in v zadnji dekadi meseca izdelovali čisto prave izdelke iz gline.

Sicer pa si bolj natančen program po dnevih, pa tudi več o februarskem programu Slovenskega etnografskega muzeja preberite na spletni strani www.etno-muzej.si.

Slovenski etnografski muzej

 • Odprto: torek - nedelja 10.00 - 18.00 in 15. avgust
 • Zaprto: ponedeljki
 • Prost vstop: vsako prvo nedeljo v mesecu

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan