Slovenski saksofonist je s svojo jazzovsko zasedbo navdušil v New Yorku

Slovenski saksofonist je s svojo jazzovsko zasedbo navdušil v New Yorku (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 11. 2018

Slovenski saksofonist Jan Kus je s svojim orkestrom The Slavo Rican Assembly nastopil pred občinstvom v newyorškem klubu Drom v East Villagu. Glasbenikove nastope zaznamuje edinstvena zmes jazz glasbe, sestavljena iz mešanice melodij in ritmov Slovenije in Balkana ter Portorika oziroma Karibov.

Jan Kus & The Slavo Rican Assembly so v Dromu predstavili predelane narodne pesmi iz Slovenije (Vsi so venci vejli, Zrelo je žito) ter Bosne in Hercegovine (Što te nema), ki jih je zapela vokalistka Aleksandra Denda.

Jan Kus je pred leti s svojim kvartetom izdal album Faith, zadnje čase pa se posveča ustvarjanju glasbe in nastopanju s svojim ansamblom, s katerim se je nedavno vrnil s turneje po Portoriku. Doslej so nastopili že v Carnegie Hallu in koncertni dvorani LeFrak v New Yorku ter v več newyorških jazzovskih klubih.

Slovensko-balkansko zasedbo sestavljajo še slovenski bobnar Žan Tetičkovič, Gabriel Vicens (kitara), Gabriel Chakarji (klavir), Dan Martinez (bas) in Victor Pablo (tolkala).

Leta 1987 v Ljubljani rojeni Jan Kus je študiral glasbo na Nizozemskem in igral po Evropi, leta 2012 pa je odšel študirat v New York na glasbeno akademijo Aarona Coplanda pri Queens kolidžu. V New Yorku je nastopil med drugim že v klubih Blue Note, NuBlu in Silvana. 

Priporočamo