SNG Drama Ljubljana je prvo slovensko gledališče, ki gostuje na Kitajskem

30. 6. 2017
Deli

Faust, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je otvoritvena in hkrati osrednja prireditev mednarodnega gledališkega festivala v izvedbi Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča, ki letos obeležuje tudi 65. obletnico ustanovitve pekinškega teatra in 110. obletnico modernizacije gledališke umetnosti na Kitajskem.

Eno od pomembnih poslanstev mednarodnega festivala osrednjega kitajskega državno financiranega dramskega gledališča je tudi vzpostavljanje kulturnih povezav in sodelovanj Ljudske republike Kitajske z državami centralne in jugovzhodne Evrope. Organizatorji pričakujejo, da bo 12 festivalskih predstav v izvedbi 4 tujih gledališč – po SNG Drama Ljubljana bo festival gostil še Srbsko narodno pozorište iz Beograda, Gesher Theatre iz Tel Aviva in ruski državni »dramski prvak« Aleksandrijsko gledališče iz Sankt Peterburga –, v štirih vikendih obiskalo več kot 20.000 gledališčnikov in ljubiteljev gledališča iz Pekinga, širše province Hebei in drugih regij Kitajske.

Premiera Fausta v prestolnici države z največ prebivalci na svetu bo nocoj ob 19.30 na velikem odru Pekinškega ljudskega umetniškega gledališča.

»Peking je tudi kulturna prestolnica Ljudske republike Kitajske, gledališče pa že od nekdaj velja za eno najpomembnejših umetniških zvrsti ter tako pomembno definira kitajsko družbeno-kulturno življenje. Kar seveda govori tudi o položaju in vlogi Pekinškega ljudskega umetniškega gledališču,« pripoveduje njegov direktor Ren Ming, sicer tudi eden najuglednejših kitajskih gledaliških režiserjev. »V Pekingu je več kot 150 različnih gledaliških prizorišč, še več gledaliških ustanov in skupin, vse niti nimajo svojega lastnega odra oz. gledališke dvorane za uprizarjanje. Pekinško ljudsko umetniško gledališče ima več prizorišč, lastno produkcijo, ki jo ustvarja prek 100 članov ansambla in mednarodni gledališki festival. Lahko rečemo, da je tudi v teh pogledih privilegirana in ugledna nacionalna kulturna ustanova, ki ima zelo veliko povezav s preostalim svetom.« Sedaj tudi s Slovenijo oz. z Ljubljano.

»Letos smo v Peking povabili štiri tuje predstave iz držav centralne in srednje Evrope, s katerimi želi Kitajska okrepiti tudi kulturne povezave. Na tem precej širokem geografskem področju smo si ogledali veliko gledaliških predstav. Izbrali smo umetniška dela, ki smo jih želeli predstavili domači strokovni in zainteresirani gledališki javnosti. Najbolj impresivna med njimi je uprizoritev Faust, zato smo se odločili, da z njo slavnostno začnemo letošnji program,« je povedal direktor festivala Yin Yanbin. Selektorica festivala Lin Zhi si je Fausta ogledala v Ljubljani, in sicer junija lani, ko je v Sloveniji gostovala delegacija kitajskih selektorjev. Predstavo je spremljala v slovenščini, brez kitajskih ali angleških prevodov oz. nadnapisov. » Nekdo mi je priporočil, da moram v Ljubljani nujno obiskati Fausta v režiji Tomaža Pandurja, ki je ustvaril izjemen gledališki opus. Od prvega trenutka sem bila očarana nad samim gledališčem, igralci, režijskim konceptom, scenografijo, glasbo, kostumi, oblikovanjem svetlobe in celotno atmosfero Fausta. Takoj sem vedela, da je to predstava, ki si jo želimo pripeljati v Peking.« Po ogledu se je pekinška delegacija srečala tudi z ravnateljem Samoborjem, že kmalu po vrnitvi na Kitajsko pa je sledilo uradno vabilo. Skoraj dvanajst mesecev intenzivnega skupnega dela in prizadevanj na obeh straneh bo nocoj nagrajenih s pekinško premiero Fausta, prvo v zaporednem nizu treh predstav.

Po Pekingu se Faust konec oktobra vrača v Mehiko

Prva postaja mednarodne gostovalne poti Fausta se je zgodila takoj po ljubljanski festivalski premieri v Križankah, še pred repertoarno premiero v Drami. Oktobra 2015 je Pandurjev Faust tako gostoval v Guanajuatu, kulturni prestolnici Mehike, na 43. Cervantesovem mednarodnem festivalu. Marca 2016 v Kolumbiji na 15. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti; maja na Češkem, na festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet Brno 2016; junija v Skopju na Mednarodnem festivalu gledališča Makedonski Naroden Teatar (MNT-Fest). Po slavnostni oktobrski sklenitvi 16. Seulskega festivala uprizoritvenih umetnosti z dvema predstavama je sledila novembrska slavnostna otvoritev Mednarodnega gledališkega festivala Interference 2016, ki ga je organiziralo Madžarsko gledališče v Cluju. Leto 2017 je za Fausta prineslo še 4 predstave v Teatru Español v okviru madridskega poklona Tomažu Pandurju; gostovanje v tržaškem italijanskem gledališču Rossetti in pred dvema tednoma v beograjskem gledališču JDP. Faustova scenografija bo 3. julija iz Kitajske odpotovala proti Mehiki, natančneje proti Guadalajari, kjer bosta novembra dve predstavi v okviru mehiškega poklona znamenitemu slovenskemu režiserju Tomažu Pandurju.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave