Soareje Janka Petrovca gostijo dr. Urbana Vehovarja!

6. 3. 2015
Deli
Soareje Janka Petrovca gostijo dr. Urbana Vehovarja!

Sociologa dr. Urbana Vehovarja, predavatelja na različnih slovenskih fakultetah, številni imenujejo kar 'teoretik korupcije'.

Nekdanji zunanji sodelavec Komisije za preprečevanje korupcije je v javnosti znan in neizprosen kritik nelegitimnega polaščanja vzvodov oblasti pri različnih interesnih skupinah. Da so razmere v slovenski družbi zadnjih let kompleksne ter da gospodarska in politična kriza države nista nekaj enopomenskega, je jasno vsem, toda težko bi našli sogovornika, ki bi znal te procese tako jasno razlagati kot tokratni gost Soarej.

"Da bi razumeli današnji položaj v slovenski družbi, se moramo premakniti dvesto petdeset let nazaj, v fevdalizem," trdi.

Kakšna je torej v resnici naša narodna identiteta in kam se je izteklo obdobje, ki se je začelo leta '41? Kje smo kot družba odpovedali? Kakšne etične okvirje nam postavlja globalizacija? Je dovolj, da ciklično menjamo politične obraze? Ali lahko sistemske zablode reši karizmatičen posameznik z vizijo? Kako se izviti iz začaranega kroga svežih obrazov in prebujenega upanja ter novih razočaranj in obupa? In kolikšna je pri vsem tem odgovornost nas, volivcev?

Slovenija med iskanjem identitete in prepoznavanjem etike

Gost: dr. Urban Vehovar

Napovedujemo!

  • 3. 4. 2015 ob 19. uri

Kriza ljubezni, zakonov in spolnosti – ali pač ne?

Gost: dr. Zoran Milivojević

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk