Sodnik v New Yorku je odločil: "Festival Woodstock 50 se lahko nadaljuje!"

Sodnik v New Yorku je odločil: "Festival Woodstock 50 se lahko nadaljuje!" (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
17. 5. 2019

Festival, ki bo proslavil 50. obletnico slavnega Woodstocka, se lahko nadaljuje, je v četrtek odločil sodnik v New Yorku v tožbi, ki so jo vložili organizatorji Woodstocka 50 proti bivšemu financerju, ki je umaknil več kot 18 milijonov dolarjev sredstev in javnosti sporočil, da dogodka ne bo. Po sodnikovi oceni ga bivši investitor ne more ogroziti.

Woodstock 50 je tožil Amplifi Live, ki je javnosti sporočil, da je bilo praznovanje, načrtovano med 16. in 18. avgustom, odpovedano. Sodnik Barry Ostrager na vrhovnem sodišču v New Yorku je odločil v prid organizatorjem, obenem pa je presodil, da bo Woodstock 50 težko dokazal, da mora Amplifi Live, del japonske marketinške družbe Dentsu, vrniti 18 milijonov dolarjev sredstev, ki jih je umaknil s festivalskega bančnega računa, ko je odstopil od prireditve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spor je predviden za arbitražo. Družba Dentsu je od prireditve odstopila konec aprila, ko je Michaela Langa, vodje izvirnega vikenda, ki promovira letošnji dogodek, obtožila napačnih prikazovanj, nesposobnosti in kršitev pogodb.

Woodstock 50 bo obeležil pol stoletja od legendarnega konca tedna miru, ljubezni in glasbe, ki je potekal leta 1969 in obveljal za mejnik v zgodovini popularne kulture.

Kljub sodnikovi odločitvi, da se priprave nanj lahko nadaljujejo, pa ostajajo ovire. Organizator mora po pisanju AFP zagotoviti nove financerje, novo produkcijsko družbo, pridobiti potrebna lokalna dovoljenja in zagotoviti, da bo lokacija opremljena z vodo, sanitarnimi prostori, dostopnimi cestami in službami v primeru nezgod.

Glavna točka spora je bila predvidena zmogljivost festivala, ki bi po načrtih lahko sprejel do 150.000 ljudi. Vendar je produkcijska družba Superfly ocenila, da prizorišče, oddaljeno kakšnih 250 kilometrov od prvotne lokacije v Bethelu, kjer prav tako načrtujejo manjšo spominsko slovesnost, ni sposobno sprejeti več kot 65.000 festivalskih gostov. Zaradi tega pomisleka se je družba odločila umakniti.

Po besedah enega od članov organizacijskega odbora Gregoryja Pecka ima Woodstock 50 ponudbe drugih finančnih podpornikov in produkcijskih družb, ki bi lahko pripomogle k izvedbi festivala. Na njem napovedujejo 80 izvajalcev, tako aktualne glasbenike, kot so Jay-Z, Miley Cyrus in The Killers, kot veterane izvirnega Woodstocka Santano, Johna Fogertyja in zasedbo Canned Heat.