Soki in Toš skupaj na najmanjši slovenski osnovni šoli

Soki in Toš skupaj na najmanjši slovenski osnovni šoli (foto: Toni Konrad) Toni Konrad
6. 11. 2015

Kaj natančno sta bobnar Marko Soršak Soki in stand-up komik Tadej Toš danes počela v kraju Fara na meji s Hrvaško, nič več skrivnost.

Na povabilo še enega znanega slovenskega glasbenika Uroša Obranoviča iz zasedbe Sell Out, učitelja na tamkajšnji osnovni šoli, sta namreč v sklopu Sokijevega projekta 20 za 20 tokrat skupaj obiskala najmanjšo slovensko osnovno šolo. OŠ Fara namreč šteje le 25 učencev, a v glasbenem pogledu se brez težav kosa tudi z največjimi. Med učenci tako najdemo vrhunskega harmonikaša, pa kitarista, basista, odličen pevski zbor in še bi lahko naštevali. In prav ta pisana družba je danes postala lastnica nove bas kitare, pripadajočega ojačevalca, cajona ter črne akustične kitare, katero je učenem izbral in kupil sam Tadej Toš, ki je na ta način podprl tako Sokijevo delo kot tudi učence tega nadvse prijetnega kraja.

"S Sokijem sva se srečala na predstavi, beseda je dala besedo in hitro sem postal navdušen nad Sokijevim projektom. Za sodelovanje sva izbrala tiste, ki so zaradi lokacije in majhnosti pogosto spregledani, kar pa ne pomeni, da tam ne tičijo izjemni talenti", je o svojem današnjem prispevku pogumnemu glasbeno-dobrodelnemu projektu povedal Tadej Toš.

Kot letošnje glavno sporočilo projekta "20 za 20" Soršak izpostavlja vlogo učiteljev pri razvijanju potencialov posameznega učenca.

"Najbolj zanimivo pri tem projektu je, da nikoli ne veš, na kakšnega učitelja boš na posamezni šoli naletel. Na kako zagretega ali po drugi strani na kako zafrustriranega. Že priprave na OŠ Fara so kazale, da je celoten učiteljski kolektiv eden najbolj pozitivno naravnih kar smo jih imeli priložnost spoznati. Kljub temu, da je njihova šola "na koncu sveta" in so po besedah ravnatelja zaradi tega pogosto pozabljeni", dodaja po obisku izjemno zadovoljen Soki. Kako tudi ne, saj so mu učenci pripravili še prav posebno presenečenje. V zaključnem delu so ga namreč posedli za cajon in na njegovo presenečenje zaigrali Hawaiian Club zasedbe Sokijeve zasedbe Elvis Jackson. OŠ Fara je sicer že 15. po vrsti, ki je v okviru projekta 20 za 20 prejela nova glasbila. Do novega leta jih bo Soki nanizal še 5 in v 2016 vstopil s svojo ljubo dvajsetico.

Priporočamo