Spomin na Audrey Hepburn ob 90-letnici rojstva s še neobjavljenimi fotografijami

4. 5. 2019 | Vir: STA
Deli
Spomin na Audrey Hepburn  ob 90-letnici rojstva s še neobjavljenimi fotografijami (foto: profimedia)
profimedia

V rodnem Bruslju so v tem tednu odprli razstavo o filmski ikoni Audrey Hepburn, s katero obeležujejo današnjo 90-letnico njenega rojstva. Skozi številne fotografije in osebne predmete postavitev pripoveduje o njenem zasebnem življenju. Intimna Audrey, kot so jo naslovili, vsebuje skoraj 1000 predmetov, ki jih je zbral eden od dveh njenih sinov.

Razstavo je postavil sin Sean Hepburn Ferrer iz zakona z ameriškim igralcem in producentom Melom Ferrerom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg glamurja zvezdnice, ki je dosegla hollywoodsko slavo in pri komaj 25 letih osvojila oskarja za najboljšo vlogo v filmu režiserja Williama Wylera Rimske počitnice, v katerem je zaigrala skupaj z Gregoryjem Peckom, se v razstavi osredotočajo na njeno življenje matere in ambasadorke Unicefa. Gre za vlogo, ki si jo je zadala v zadnjih petih letih pred smrtjo.

"Pravzaprav se ne naučimo ničesar novega, toda ko pridemo do konca, vidimo, da se je dekle, v katero se je zaljubil svet ... razcvetelo v to žensko. To vidiš, to občutiš," je ob odprtju povedal Sean Hepburn Ferrer.

Razstava razkriva preprostejšo stran igralke, katere videz v hiši Givenchy v filmu Zajtrk pri Tiffanyju - morda najbolj znanem črnem oblačilu - je postal eden od značilnih podob glamurja 20. stoletja.

"Ta ženska, ki je bila ikona sloga, je vse življenje živela v majhni bombažni obleki - preprosto življenje," je dejal Hepburn Ferrer.

Audrey Hepburn se je rodila 4. maja 1929 v bruseljski četrti Ixelles mami Nizozemki in očetu Britancu. Sledili so obiski Londona, saj je kot najstnica sanjala, da bo postala baletna plesalka, vendar se je zaradi vojne, ki jo je pustila telesno šibko, profesionalnemu plesu morala odpovedati. Ostala ji je druga izbira - igralski poklic.

Preboj je pomenilo srečanje s francosko pisateljico Colette, ki jo je izbrala za vodilno igralko v odrski priredbi kratke zgodbe Gigi. "Seveda je bila ona tista, ki jo je pripeljala v New York v letih 1950-51," je povedal Ferrer Hepburn. Temu sta sledili vloga v romantični komediji Rimske počitnice in poznejša slava.

V 50. in 60. letih je nastopila v filmih, med katerimi so poleg omenjenih tudi Vojna in mir po romanu Leva Tolstoja (1956), Ljubezen popoldne (1957), Neoproščena (1960), My Fair Lady (1964), Robin Hood in Mariana (1976) ter Šarada (1963). Umrla je leta 1993, stara 63 let.

Razstava med drugim prikazuje okrog 800 fotografij, nekatere od njih še niso bile objavljene, ki vključujejo črno-bele portrete. Ti spominjajo na resnost nizozemske aristokracije - svet, ki ga je poznala kot otrok. Videti je mogoče tudi njene risbe in zapiske, obleko, ki jo je nosila na poroki s Ferrerom, in kipec drugega oskarja, ki ga je dobila leta 1993 v priznanje za humanitarno delo.

Razstava bo na ogled do 25. avgusta, izkupiček pa bodo po poročanju AFP namenili boju proti raku in redkim boleznim. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk