Spoznajte orožje, ki je spreminjalo vojno zgodovino

26. 2. 2016
Deli

Paul Shull je odraščal ob zgodbah pradedka, ki se je boril v obeh svetov­nih vojnah. Te pripovedi so v njem vzbudile močno ljubezen do vsega, kar je po­vezano z vojaško zgodovino, strategijami vojskovanja in tudi orožjem, ki se je u­porabljalo v obdobjih vojn.

Še kot otrok je zbiral odlikovanja iz 2. svetovne vojne in sproti luščil zgodbe, ki so se skrivale za njimi. Kasneje je začel še zbirati meče, tako da njegova bogata zbirka danes vsebuje tudi kose iz 18. stoletja. Največja vrednost se po Paulovem mnenju skriva prav v zgodbi, ki jo posamezni kosi orožja in vojne dediščine nosijo za svojo hladno zunanjostjo. Paul globoko ceni vse ljudi, ki so morali pasti v bitkah.

Shull ima sicer precej hobijev. Obožuje glasbo, delal je kot promotor velikih glasbenih festivalov in med drugim zastopal tudi glasbeno skupino Bloodhound Gang. Prenavlja stare hiše, je strasten mečevalec in predsednik zgodovinskega odbora pri Kanadskem sabljaškem združenju.

Svoje navdušenje nad raziskovanjem orožja, vojaških tehnologij in zgodovine bo­jevanja je slikovito povezal v drzni in poučni seriji Lovec na orožje, ki v soboto ob 20. uri prihaja na spored programa Discovery Channel. Pri ustvarjanju od­daj mu pomaga skupina ekscentričnih zgodovinarjev, poznavalcev vojskovanja in zbirateljev orožja. Skupaj obnavljajo vojne starine, ki so po posegu spet primerne za uporabo v najrazličnejših rekonstrukcijah bitk in pri testiranju polne moči orož­ja, ki je nekoč imelo ključno vlogo pri ustvarjanju vojaške zgodovine.

Za serijo Lovec na orožje je Paul obnavljal uničevalno oklepno vozilo, znano pod imenom Achilles, in rusko polavtomatsko puško SVT-40 iz 2. svetovne vojne. Stre­ljal je tudi z najnevarnejšimi kosi lahkega poljskega topništva iz obdobja ameriške državljanske vojske – to sta seveda Parrot in Ordnance. Uspel je izbrskati jurišne puške FG-42, ki so bile izdelane posebej za nemške padalske enote in so za vsake­ga zbiratelja orožja redek dragulj. Obnovil je sloviti mitraljez Quad 50, ki je dobil vzdevek Meat Chopper (op. prev. Mesorezka), in odkrival strahovito moč metalcev plamena.