Srbska zasedba S.A.R.S. pripravlja za Ljubljano veliko presenečenje

Pred leti so z novico, da bo takratni album zadnji, med oboževalci sprožili govorice o razpadu skupine, vendar pa se ni uresničilo nič od tega. (foto: Foto: Sars) Foto: Sars
Vir: Story
2. 11. 2019

Srbska zasedba S.A.R.S. z vsakim nastopom opravičuje sloves enega najbolj iskanih avtorskih bendov na področju nekdanje Jugoslavije. Iz prve roke smo izvedeli, da za nastop v Kurzschlussu 24. novembra pripravljajo veliko presenečenje.

Skupina je že več kot desetletje del nove srbske scene, ki jo krojijo s prepoznavno mešanico raznovrstnih glasbenih žanrov, od pop-rocka, reggaea, bluza, džeza in hip hopa, v katere izvirno vpletajo tudi etno ritme. Gre za spontano kreativnost, saj se že od samih začetkov ne želijo žanrsko omejevati.

“Ustvarjanje glasbe je za nas igra, ne nekaj načrtnega, saj ne ustvarjamo glasbe zato, da bi bili uspešni. Že na začetku smo namreč dojeli, da najbolje delujemo, ko ustvarjamo, zato smo tudi nadaljevali v tej smeri. Še danes ustvarjamo glasbo tako, kot jo čutimo, ter ta proces doživljamo kot igro, kar je tudi najboljši recept za uspeh,” pravi Željko Kovačević, ki tako kot preostali člani skupine izhaja iz različnih glasbenih svetov. Tudi različni značaji vseh članov so svojevrsten izziv. “Na odru nas je sedem. To je ekipa, ki v kombiju redno potuje po območju nekdanje Jugoslavije in tudi širše, družbo nam delata še tonski mojster Lale ter voznik Šone. Devet nas je, zato je logično, da smo si precej različni. Prav tako tudi glasbene zvrsti, ki jih poslušamo. Ampak vseeno se razumemo, tolerantni smo drug do drugega, in to je pomembno. Zato tudi obstajamo že tako dolgo.” Včasih pa se med njimi pojavijo tudi nesoglasja, ki pa jih rešujejo kar s tišino.

Željko poudari, da so se v vseh skupnih letih naučili prepoznati, kdaj je kdo slabe volje ali vznemirjen, zato se poskušajo pravočasno umiriti. Ravno zato se jim le redko zgodi, da bi morebiten konflikt prerasel v kaj več. Razlikam navkljub pa jih zagotovo najbolj povezuje ena skupna točka – globoka povezanost z lastno kulturo, kjer prepoznavni etno ritmi vedno najdejo pot pri ustvarjanju novih skladb. “Ne moremo brez stika z melosom, ki nas obkroža in definira tako Srbijo kot širšo regijo. Želeli ali ne, se nam je to podzavestno vtisnilo v male možgane in nekje v interpretaciji se to mora poznati, kakršnakoli že je ter ne glede na to, pod kateri žanr spada. Ne želimo bežati od tega. Marsikdo se zgraža nad ljudsko glasbo, etno zvoki folka in podobnega, ker to povezujejo z nekimi glasbenimi grozotami, pa naj bo to turbo folk devetdesetih ali pa novi trap folk, ki je trenutno aktualen, in to me ne čudi. Vendar neki izvirni folk, ne glede na to, ali je slovenski, srbski ali katerikoli drugi, nosi nekakšna čustva, ki niso kar tako zaživela med ljudmi. In to je treba spoštovati. Seveda teh ritmov ne igramo vedno, vendar ko jih, vedno pazimo, da to ne izpade ceneno ali obrabljeno. Da, ceneno je najbolj blaga beseda. Vedno, ko v svojo glasbo poskušamo vključiti etno ritme, se trudimo, da to izpade okusno, skrbno odmerjeno in nevsiljivo.”

S.A.R.S. se k nam vračajo po treh letih, še vedno pod vtisi z zadnjega nastopa v Ljubljani. Odločili so se, da tokrat nastopijo v širši zasedbi in slovenskim oboževalcev ponudijo nekaj več v primerjavi s standardnim setom in nastopi, ki jih običajno izvajajo. Pred dnevi so izdali drugi singel Duše nemaš z novega albuma Glava, ki ga bodo v Sloveniji predstavili prvič.

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri