Srečanje Trumpa in Xi Jinpinga v senci ameriškega napada na sirsko vojaško letališče!

Srečanje Trumpa in Xi Jinpinga v senci ameriškega napada na sirsko vojaško letališče! (foto: profimedia) profimedia
7. 4. 2017

Ameriški predsednik Donald Trump je sredi četrtkovega srečanja s kitajskim kolegom Xi Jinpingom na Floridi dejal, da sta razvila prijateljske odnose, čeprav od njega še ni dobil absolutno ničesar. Srečanje med voditeljema ZDA in Kitajske je sicer zasenčil Trumpov ukaz za napad na sirsko vojaško letališče.

Trump do torka ni kazal nobenega zanimanja za odločnejše posredovanje ZDA v Siriji, vendar pa je napad s kemičnim orožjem, ki je na severu države pobil najmanj 86 ljudi, Trumpa vidno prizadel in je napovedal, da se nekaj mora zgoditi.

Potem ko je Kitajska delegacija zapustila Trumpovo posestvo Mar-a-Lago, je predsednik ZDA potrdil napad na letališče, s katerega so sile sirskega predsednika Bašarja al Asada domnevno sprožile kemični napad. Kitajska je doslej Rusiji šestkrat pomagala z vetom na resolucije Varnostnega sveta ZN, ki so bile kritične do Asada, in Xi Jinpinga Trumpovo dejanje zanesljivo ni razveselilo.

Zaradi Sirije veliko novic o pogovorih med Trumpom in Xijem ni bilo. Pred srečanjem je Trump ponavljal, da Kitajska izkorišča ZDA z nepoštenimi trgovinskimi sporazumi in izrazil pričakovanje, da bo Peking povečal pritisk na Severno Korejo glede jedrskega orožja. V primeru, da se to ne zgodi, bodo morale ZDA ukrepati same.

V rdeče oblečena prva dama ZDA!

Xija in soprogo Peng Liyuan sta na posestvu pričakala Trump in v rdeče oblečena prva dama ZDA Melania Trump, predsednik ZDA pa je med večerjo, na kateri sta bila tudi hči Ivanka in zet Jared Kushner, dejal, da mu je v veliko čast, da lahko gosti predsednika in soprogo, ki je slavna kitajska pevka. Menil je, da bosta s Xijem razvila velike odnose med ZDA in Kitajsko.

Priporočamo