Srečna hiša upihnila prvo rojstnodnevno svečko

1. 12. 2015

Srečna hiša, ki ravno ta mesec obeležuje 1. rojstni dan, ima za seboj več kot petsto ur brezplačne učne pomoči, pri čemer je samo letošnje šolsko leto začela z več kot dvajsetimi prejemniki učne pomoči.

V letu dni so prejeli in nadalje razdelili tudi zajeten kontejner lepih oblačil, obutve, igrač in celo pohištva ter računalnikov, sloganu LOKALNO VESELJE ZA GLOBALNO SREČO pa med drugim sledimo s povezovanjem domačih otrok z njihovimi afriškimi vrstniki.

V letu dni svojega delovanja je Srečna hiša s številnimi akcijami pomagala marsikateremu slovenskemu otroku oz. tudi celim družinam. Kot prostor, v katerega tisti, ki želijo pomagati, prinašajo ohranjene in tudi nove stvari - od igračk, oblačil, obutve, celo otroškega pohištva, šolskih in drugih potrebščin pa do pralnih praškov, sladkarij in pleničk -, je tako pomagala razdeliti številne praktične stvari tistim, ki te še kako potrebujejo. 

Živila za socialno ogrožene družine so zbirali že lani ob otvoritvi, akcijo pa so ob 1. rojstnem dnevu ponovili. S partnerji, kot sta društvi Duh časa in Vez-je, je Srečna hiša z računalniki opremila tudi približno dvajset družin v lokalnem okolju.

V družbeno odgovorno akcijo tudi z znanimi Slovenci!

Srečna hiša pa v svoje dobrodelne akcije vključuje tudi svoje pridne ambasadorje – znane Slovence, ki se še kako zavedajo družbene odgovornosti. Tako smo denimo na knjižnem srečanju z otroki gostili Boštjana Gorenca – Pižamo, ki je prevedel odličen mladinski roman Čudo, ki se ukvarja z drugačnostjo. Na Poletnem festivalčku smo nadalje gostili Tinkaro Kovač, ki je s svojo energijo glasbeno povsem navdušila naše male obiskovalce, atletski par Mitja Petkovšek in Mojca Rode pa sta jih pripravila do nizanja sklec in drugih gimnastičnih elementov, medtem ko so »Skrivnostnice« s svojim glasbenim nastopom na festivalčku v plesno gibanje pognale tudi odrasle obiskovalce.

In če je lanskega decembra še ena ambasadorka, glasbenica in radijska voditeljica, Urška Majdič – ta je prav tako aktivno sodelovala na letošnjem Poletnem festivalčku -, v Srečno hišo pripeljala tudi znanega inspirativnega govorca Mihaela Žmaharja, ki je svoj pozitivni naboj delil na decembrskem srečanju mladostnikov iz rejniških družin, bo na letošnjem druženju mladim iz rejniških družin Urška s kitaristom skupine Billysi Matjažem Marinom priredila kar manjši ekskluzivni koncert. Decembrsko srečanje mladostnikov iz rejniških družin z lukoviškega in domžalskega območja sicer organizira Center za socialno delo (CSD) Domžale, Srečna hiša pa jim pri tem nudi brezplačen prostor in pogostitev, tudi letos pa bo mlade seveda tudi obdarila. Bogate darilne pakete so lani zagotovili s pomočjo stalnega podpornika Moj frosti in Modre zavarovalnice, letos pajih bo pomagala obogatiti družba HEP Energija.

V Srečni hiši stalno zbirajo tudi star papir za društvo Luč upanja, ki pomaga pri šolanju na indijskih ulicah živečih otrok, pa tudi zamaške s plastenk, katerih izkupiček od prodaje bo namenjen 4-letnemu Alexu s cerebralno paralizo. Stalnica je tudi zbiranje in predaja oblačil, obutve in drugih potrebščin za mariborski materinski dom, azilni dom v Ljubljani in za varni hiši, vse več socialnih delavcev z različnih koncev Slovenije pa prihaja v Srečno hišo po stvari za socialno ogrožene družine v njihovih območjih.

Letos poleti so s pomočjo partnerja Srečne hiše, to je podjetja Hutko, zagotovili tudi simpatičen Bučkov mostiček ob počitniškem domu za otroke, ki počitnikujejo na hrvaški obali preko Zveze prijateljev mladine Moste-Polje, pri tem pa jih je podprlo lokalno društvo Skrinjica, na pobudo katerega je Srečna hiša z domačimi ilustratorkami Nino Meglič, Marto Bartolj in Ajdo Erznožnik poleti v Dvorcu Rus pripravila razstavo ilustracij z naslovom Otroci sveta.

Lokalno veselje za globalno srečo!

Sloganu Lokalno veselje za globalno srečo pa Srečna hiša sledi tudi tako, da pomaga otrokom, ki ne živijo v neposredni okolici, ampak še vedno na istem planetu.

Tako so v letu dni pomagali ne le z donacijami društvom, kot je Petka za nasmeh, ki si prizadeva, da bi imeli vsi slovenski šolarji topel obrok, pred kratkim pa je prav Petka donirala 500 EUR za plačilo ur šole vožnje dvema pridnima mladenkama iz rejniške družine z našega območja, ampak tudi s povezovanjem s fundacijo H.O.P.E., ki ne le podpira znanega humanitarca Toma Križnarja v prizadevanjih za mir v Darfurju, ampak s čudovitimi šolskimi zvezki razveseljuje tudi slovenske šolarje.

Precej H.O.P.E.-ovih zvezkov so tako podarili tudi obiskovalcem Srečne hiše in preko CSD Domžale socialno ogroženim otrokom s širšega območja, z omenjenim CSD pa so v stiku tudi v primerih, ko lahko prispevajo k temu, da nekdo od otrok iz rejništva hitreje napreduje – bodisi pri opravljanju vozniškega izpita (tako so spomladi poravnali izpit za moped enemu od mladoletnih varovancev domžalskega centra) bodisi kar z nakupom mopeda, s katerim lahko mladi voznik laže premaguje kilometre med domom in precej oddaljeno šolo. Donacijo za to so poleg družbe ELES prispevali tudi posamezniki.

Njihovemu sloganu pa sledijo tudi s povezovanjem otrok iz našega okolja z otroki tudi v nekoliko bolj oddaljenih državah, kot so denimo Gambija, Kenija in Gvineja Bissau, in sicer na način, da so si otroci preko Srečne hiše in v sodelovanju z lukoviško šolo izmenjali pisma in risbice, ki prikazujejo njihova življenja, s čimer želijo prispevati k širjenju obzorij domačih otrok in k prepoznavnosti Slovenije med mladimi v lepih afriških deželah.

Glavno vodilo tako ostaja, da gojijo veselje na mikro zemljevidu, kar pa bo čez čas – trdno verjamejo! – pripeljalo do sreče na globalni ravni.

Za splošno zabavo in dobro voljo tako skrbijo tudi z brezplačnimi glasbenimi, knjižnimi in športnimi dogodki, pri čemer so jih v letu dni organizirali več kot 25, za njimi pa je tudi več kot 40 rojstnodnevnih zabavic za najmlajše, ki ostajajo njihov glavni vir prihodkov, s katerimi pa lahko pokrivajo stroške nudenja vsakodnevne učne pomoči.