Stare plastenke za novo življenje

Stare plastenke za novo življenje (foto: profimedia) profimedia
22. 2. 2018

Natanko čez en mesec, 22. marca, na mednarodni dan voda, se že četrto leto zapored začenja celomesečni vseslovenski ozaveščevalno-dobrodelni projekt Jaz, ti mi, za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje.

S sredstvi od prodaje zbranih odpadnih plastenk PET bodo letos sofinancirali nakup ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Organizatorji želijo s tem projektom spodbuditi mlade k dobrodelnosti in jih hkrati ozaveščati o možnostih recikliranja odpadnih plastenk – iz odpadne v procesu predelave namreč lahko nastane nova plastenka. Zapiranje snovnih tokov oz. krožno gospodarstvo je nujen ukrep in eden temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov.

Kot posamezniki in družba vse bolj spoznavamo, da so dosledno izpraznjene plastenke, ki jih po uporabi odvržemo v rumeni zabojnik ali vrečo, koristen vir surovin za novo plastenko. Pri izdelavi nove plastenke je uporabno kar polovico reciklata odpadne plastenke , kar tako narejeni novi plastenki pomembno znižuje ogljični odtis. Kar za 60 odstotkov.

Šole in vrtci tudi letos množično zraven

Skrb za okolje in pozornost za stisko bližnjega si po navadi podajata roko in oboje združujemo tudi v ozaveščevalno-dobrodelnem projektu Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje. Tandem Zagorje, društvo za enake možnosti in celostni razvoj, skupaj s partnerji: embalažno shemo Dinos DROE Unirec, programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja ob podpori komunalnih podjetij tudi letos organizira projekt, sredstva od prodaje zbranih odpadnih plastenk PET pa namenjajo sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

V projektu sodeluje preko 140 slovenskih šol in vrtcev, vabljene pa so tudi druge ustanove, podjetja, obrtniki in gospodinjstva. Več odpadnih plastenk kot bo zbranih, višji bo znesek od njihove prodaje, ki ga bo podjetje Dinos, v sklopu katerega deluje embalažna shema Unirec, namenil sofinanciranju nakupa ultrazvočne naprave srca za novorojenčke v Splošni bolnišnici Murska Sobota. V preteklih letih je bilo v akciji zbranih kar 15 oz. 17 ton plastenk.