Stephen Hawking praznuje 73. rojstni dan

8. 1. 2015

Legendarni fizik vztrajno premaguje vse ovire in dokazuje, da je moč človeškega uma brezmejna. Danes je eden vodilnih svetovnih teorijskih fizikov Stephen Hawking namreč dosegel starost, ki bi mu jo v njegovi mladosti napovedali le redki.

Stephena je namreč že pri 21. letih doletela diagnoza zahrbtne bolezni gibalnih nevronov, imenovana amiotrofična lateralna skleroza ali krajše ALS. Slednja je bila v prejšnjem letu deležna precejšnje medijske pozornosti zaradi gibanja, ki je preplavilo svet in ga oblilo z neštetimi vrči ledene vode. In čeprav se zaradi zdravstvenega stanja Stephen sam ni mogel politi z vodo, je s pomočjo svojih treh otrok vseeno sodeloval pri izzivu.

Stephen Hawking je s svojimi prelomnimi teorijami o črnih luknjah in začetku vesolja zaslovel po vsem svetu, navkljub številnim omejitvam, ki jih prinaša omenjena bolezen.

Pot, ki jo ima za seboj, nikakor ni bila lahka, o čemer se bomo kmalu lahko prepričali na lastne oči.

Konec januarja namreč v slovenske kinematografe prihaja romantična biografska drama TEORIJA VSEGA, ki odstira tančico s Hawkingovih začetkov, preden je dosegel svetovno prepoznavnost. Film, ki je nastal po knjižni avtobiografiji njegove prve soproge Jane Hawking, je zelo iskren in intimen portret para, ki skupaj premaguje še tako nepredstavljive ovire. Bivša zakonca sta sodelovala tudi pri ustvarjanju filma, oba sta bila prisotna na snemanju, Jane pa je filmski ekipi posodila celo svoja oblačila, med drugim poročno obleko.

Po ogledu filma je Stephen slednjega pohvalil kot precej resničnega, kar je bilo velikega pomena za celotno ekipo, ki je vseskozi čutila ogromen pritisk in breme odgovornosti. S strani kritikov pa sta si pravi plaz pohval prislužila tudi nastopa glavnih igralcev Eddieja Redmayneja in Felicity Jones, ki sta se do potankosti vživela v karakterja, ter očarala s kemijo, ki med njima vlada na velikem platnu. V žepu tako že imata lepo število nominacij za filmske nagrade, med drugi sta oba nominirana tudi za zlati globus.

Ali ga bosta osvojila, bomo izvedeli v nedeljo, 11. januarja, medtem ko si bomo film TEORIJA VSEGA pri nas lahko ogledali 29. januarja 2015.

Priporočamo