Steve Carell prejel zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu

12. 1. 2016

Steve Carell prejel zvezdo na pločniku slavnih v Hollywoodu, na slovesnosti pa se je zvezdniku poklonila tudi ekipa filma Velika poteza.

Steve Carell je od nekdaj veljal za eno največjih zvezd komedije, v zadnjem času pa je prerasel te okvire ter se s skrbno izbranimi in zahtevnejšimi vlogami uveljavil kot resen igralec. Vloga Johna du Ponta v filmu Foxcatcher: Boj z norostjo mu je lansko leto prinesla njegovo prvo nominacijo za oskarja, kritiki pa mu pojejo hvalo tudi za portret vročekrvnega upravljalca hedge sklada Marka Bauma, v katerega se je prelevil v prihajajoči komični drami VELIKA POTEZA. In prav ekipa omenjenega filma je igralca, ki ima poljske, italijanske in nemške korenine, minuli teden podprla na slovesnosti ob razkritju njegove zvezde na hollywoodskem Pločniku slavnih.

Četudi se je vreme bolj kislo držalo, slednje ni zmotilo kopice oboževalcev, ki so se prešerno smejali ob šalah Carellovega stanovskega kolega Willa Ferrella. Na kosilu, ki je sledilo, pa so se igralcu, ki ga je spremljala njegova družina, poklonili tudi številni zvezdniki.

  • »To je resnično več, kot sem pričakoval. Vsi, ki stojite tukaj kot nesrečne premočene mačke, vedite, da mi vaša podpora pomeni ogromno.« – Steve Carell

O FILMU VELIKA POTEZA!

Velika poteza je eden najpomembnejših filmov današnjega časa, ki se poglablja v tematiko zloma svetovnega gospodarstva. To počne preko pripovedovanja neverjetne resnične zgodbe peščice obstrancev, ki so vnaprej predvideli preteči zlom ter drzno stavili proti velikim bankam.

Film poleg aktualnosti odlikuje tudi inovativen pristop k tematiki, ki ga je ubral režiser Adam McKay. Velika poteza je namreč v prvi vrsti satirična drama, ki z dobršno mero humorja gledalce zabava, obenem pa jih izobražuje ter na splošno razumljiv način slika ozadje katastrofalnega kolapsa, katerega posledice čutimo še danes.

Izvrstna igra velikih zvezdnikov, kot so Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling in Brad Pitt, je še dodaten razlog za ogled zgodbe, ki razkriva nezaslišane anomalije sodobnega bančništva ter brez usmiljenja secira posledice človeškega pohlepa in neumnosti.

O ZGODBI:

  • »Nepremičninski trg stoji na slabih kreditih. Počilo bo. To je tempirana bomba.« – Dr. Michael Burry

Leta 2005 je ekscentrični upravnik finančnega sklada in navdušenec nad heavy metalom MICHAEL BURRY preučil na tisoče individualnih posojil, združenih v visoko ocenjene hipotekarne obveznice. Prišel je do pretresljivega zaključka: obveznice so bile polne drugorazrednih kreditov, za katere je bilo neizogibno, da jih bodo ljudje čez nekaj let nehali odplačevati. Bankirji na Wall Streetu in vladne nadzorne agencije se na to tempirano bombo niso ozirale, Burry pa je medtem izumil nov finančni instrument, t. i. posel kreditne zamenjave, da je na veliko osuplost lastnikov in vlagateljev lahko v njegov hedge sklad "šortal" cvetoči nepremičninski trg.

Ko je pretkani mladi bankir JARED VENNETT slišal za Burryjevo strategijo, je prepričal vročekrvnega upravnika hedge sklada MARKA BAUMA, da je tudi on vložil več milijonov v posle kreditne zamenjave. Sprva skeptični Baum je z njegovo ekipo mladih analitikov začel raziskovati dejansko stanje. Fantje so na Floridi izprašali bahave ponudnike hipotek, ki so urejali posojila strahotno neprimernim prosilcem, med njimi tudi striptizeti, ki je izključno s krediti in brez vsakega pologa kupila več nepremičnin.

Medtem sta na nepremičninski balon naletela tudi mlada vlagatelja JAMIE SHIPLEY in CHARLIE GELLER. Želela sta si preboja v prvo finančno ligo, vendar pa jima je za slednje manjkala skoraj poldruga milijarda dolarjev. Zato sta za pomoč zaprosila nekdanjega bankirja, ki je pustil ta posel in se posvetil boju za okolje, BENA RICKERTA, ki jima s svojimi zvezami in poznanstvi pomagal staviti proti Wall Streetu.

Ko se je trg leta 2008 končno zlomil, so ti vlagatelji s svojimi drznimi stavami zaslužili milijarde, toda izkušnja jih je za vedno spremenila. Finančne ustanove, ki so s svojim lahkomiselnim vedenjem povzročile kolaps, je rešil davkoplačevalski denar, milijoni Američanov pa so ostali brez domov, služb in pokojninskih prihrankov. Posledice te gospodarske katastrofe čutimo še danes.

VELIKA POTEZA (THE BIG SHORT) prihaja na naša kino platna 21. JANUARJA 2016.