Stoli, ki v sebi nosijo nešteto zgodb

Vsestranski umetnik Domen Slana je umetniške stole oblikoval iz predmetov, ki bi bili sicer obsojeni na propad.  (foto: robert krumpak) robert krumpak
30. 3. 2018 | Promocijsko sporočilo

»Moji stoli so polni zgodb. Vsi ti predmeti, ki sem jih vkomponiral vanje, v sebi nosijo neke zgodbe, nešteto usod, ki jih tudi jaz ne poznam. Tem predmetom, ki bi bili sicer obsojeni na propad, sem dal neko novo življenje, da se njihove zgodbe lahko nadaljujejo,« je ob otvoritvi razstave svojih umetniških stolov v Cityparku povedal akademski slikar, kipar in oblikovalec Domen Slana.

Toni Pugelj, direktor Cityparka, z akademskim slikarjem Domnom Slano in pevcem Janom Plestenjakom.
Otvoritev je s svojim nastopom ovekovečil še vrhunski mladi violinist Nikola Pajanović.

Njegove skulpture so na povsem nov način zaživele v največjem nakupovalnem središču v Sloveniji, ki je znova dokazalo, da ni le nakupovalno središče, ampak da pod eno streho združujejo prostor za druženje, zabavo, sprostitev in nepozabna doživetja. »To, da so iz predmetov, ki bi jih sicer v večini primerov zavrgli, nastale take umetnine, se me je res dotaknilo. Prepričan sem, da bi marsikdo stol Domna Slane, z namenom da se mu odpre nek nov svet ali nov način razmišljanja, z veseljem postavil v svojo dnevno sobo. Ponosen sem, da gostimo del njegove umetniške zakladnice in vse vljudno vabim, da si te edinstvene stole tudi sami ogledajo,« je povedal Toni Pugelj, direktor Cityparka. Otvoritev je s svojim nastopom ovekovečil še vrhunski mladi violinist Nikola Pajanović.

Razstavo Slane je prišel podpret tudi njegov brat, priljubljeni pevec Jan Plestenjak, ki je ob tem povedal, da je ponosen nanj in vesel, da se medsebojno spoštujeta in cenita delo drug drugega. »Domen je izjemen umetnik in popolnoma nepreračunljiv, kar se čuti tudi v njegovih umetniških delih. Všeč mi je, da ga inspirirajo stari predmeti, ki jih pretvori v nove, funkcionalne kose. To se mi zdi res fenomenalno,« je razložil Plestenjak.

Unikatni stoli, s katerimi Domen Slana dokazuje spoštljiv odnos do preteklosti in njenih etnoloških vrednot in kaže odprtost do sodobnosti, bodo v Cityparku na ogled do 15. aprila.

Nakupovalno središče Citypark, ki letos praznuje 16. rojstni dan, je z več kot 120 trgovinami in lokali največje nakupovalno središče v Sloveniji in hkrati najsodobnejše v Ljubljani. Ponuja najprestižnejše blagovne znamke, zagotavlja najvišjo kakovost storitev in postavlja modne trende. Lani ga je obiskalo približno 9 milijonov ljudi, zanje so pripravili približno 260 dogodkov. Citypark je eno od štirih nakupovalnih središč, ki jih v Sloveniji upravlja družba SES Center Management. Ta ima 30 nakupovalnih središč v šestih državah srednje, južne in vzhodne Evrope s skupno površino približno 860.000 kvadratnih metrov. Je vodilna družba na področju gradnje, razvoja in upravljanja nakupovalnih središč tako v Avstriji kot tudi v Sloveniji. Nakupovalna središča SES so že deseto leto med največjimi prodajnimi centri v Sloveniji.