Stop! Nasilje, ženske in dekleta!

Stop! Nasilje, ženske in dekleta! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Story
5. 1. 2020

Statistika nasilja nad ženskami je nedopustna: tako v Sloveniji kot drugje po svetu je vsaka druga vsaj enkrat v življenju žrtev nasilja.

Več kot 95 odstotkov povzročiteljev nasilja je moških. Zlorabljena ženska potrebuje v povprečju sedem let, da spregovori. Več kot 35 odstotkov je t. i. grdih ločitev, kjer so žrtve tudi otroci. Na vsakem koraku je roka pravice kljub napredni zakonski podlagi neuspešna pri varovanju žrtev in pregonu storilcev. Delež neprijavljenega nasilja je večji od uradnih podatkov, zato ga je teže preganjati, in v izrazito patriarhalnem okolju je toleranca do nasilja še večja.

dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka

Ob mednarodnem mesecu boja proti nasilju nad ženskami se je zato na pobudo veleposlaništva Republike Španije v Sloveniji in v imenu mednarodne mreže žensk Femmes Sans Frontières – Ženske brez meja zgodila prva javna razprava STOP! nasilju, ženske in dekleta kot uvod v javno kampanjo, ki se bo odvijala v prihajajočem letu. S pomočjo projekta želijo postaviti model, kako učinkoviteje obvarovati, ozaveščati in reševati ženske in dekleta pred različnimi vrstami nasilja: nasiljem doma, spolnim nadlegovanjem, medvrstniškim nasiljem, internetnim nasiljem in nasil­jem nad sabo.

dr. Jerca Legan Cvikl

Pobudnice projekta STOP! Nasilje, ženske in dekleta so dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka, vodja projekta STOP! nasilju, ženske in dekleta pri Fundaciji FSF, dr. Jerca Legan Cvikl, strokovnjakinja za strateško komuniciranje in predsednica Fundacije FSF ter Nuša Maček, odvetnica za družinsko pravo.

Nuša Maček, članica projekta na pravnem področju

Nova Story že v prodaji

Story