Suparji za ogrevanje očistili Ižico, jutri še po Ljubljanici

Suparji za ogrevanje očistili Ižico, jutri še po Ljubljanici (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
25. 5. 2019

Na ljubljanski Špici se bo jutri zbralo približno sto ljubiteljev stoječega veslanja na deski, bolj znanega pod imenom "supanje". Po Ljubljanici bodo skupinsko odveslali do Zmajskega mosta za čistejšo reko, so sporočili organizatorji tega dogodka z naslovom 100 supov na Ljubljanici.

Gre za množično okoljevarstveno druženje suparjev iz cele Slovenije, ki jim ni vseeno za onesnažene vode - #SUPportCleanWaters -, ki so zbrani pod imenom Bananaway.

Cilj akcije je ljudi spodbuditi k razmisleku o prekomerni proizvodnji smeti in "aktivacija suparjev", da med rekreacijo poberejo opažene smeti iz vode in tako spotoma naredijo še kaj dobrega za naravo.

Simbolično čiščenje nabrežja Ljubljanice je tudi povabilo suparjem, da se pridružijo podobnim akcijam na drugih lokacijah po Sloveniji. Partnerja projekta sta tudi Mestna občina Ljubljana in Ekologi brez meja.

Minuli konec tedna so za generalko suparji izpeljali čiščenje Ižice, ki je zelo zasmetena. Na Ljubljanici pa so podobno akcijo izpeljali že lani.

Na Ižici so med deset kilometrov dolgim spustom pobrali približno 50 kilogramov smeti in sprostili nekaj naravnih zamaškov.

Reka Ižica (oz. nekateri jo imenujejo tudi Iščica) izvira v naselju Ig na Ljubljanskem barju in se izliva v reko Ljubljanico. Za supanje je izredno zanimiva, saj je ozka, vijugasta, zaraščena in neokrnjena.

"Ko smo se enkrat v začetku aprila odločili spoznati zgornji del reke, smo naleteli na toliko smeti, da jih nismo mogli več odnesti s seboj. Zato smo se odločili za skupinski očiščevalni spust," so opozorili člani Bananaway.

Suparji se bodo dobili zjutraj v parku Špica v Ljubljani, napihnili svoje supe, se odpravili na dveurno čistilno akcijo ter ob 10.30 uri startali z okoljevarstvenim supanjem v center Ljubljane.

Dogodek bo hkrati tudi drugo srečanje suparjev iz celotne Slovenije.