Svetlana Makarovič & Milko Lazar v Drami s sago o Hallgerd

8. 11. 2016

Vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka in ilustratorka Svetlana Makarovič je v Sagi o Hallgerd pobrskala po zelo ljubi ji islandski pripovedniški tradiciji ter se pognala v boj med krščanstvom in poganstvom. Zgodba o ponosni lepotici, ki s svojim uporništvom nase prikliče ljudsko prekletstvo, je spodbudilo skladatelja Milka Lazarja, da je zložil scensko glasbo za literarno-glasbeni večer.

V okviru Drama Akustike bosta Svetlana Makarovič in Milko Lazar v nedeljo, 13. novembra, ob 19.00 s prvič nastopila na velikem odru Drame.

Saga o Hallgerd

Kje in kdaj?

Nedelja, 13. novembra, ob 19.00 na velikem odru SNG Drame!

Besedilo in interpretacija: Svetlana Makarovič

Avtorska glasba, klavikord: Milko Lazar

O Hallgerd!

Saga o Hallgerd je plod slovenske pesnice Svetlane Makarovič. A aktualizaciji islandske Sage o Njalu ponovno dokazuje svojo pripovedno in pesniško moč. V 10. in 11. stoletju se na Islandiji spopadeta poganska tradicija in krščanstvo. V tem boju odigra svojo vlogo prelepa Hallgerd, ki se drži starih običajev, spoštuje soljudi, a ne odpušča krivic. Tako pod sekiro njenega polbrata Thjostolfa padeta njena prva dva moža, tretjemu pa se maščuje sama. Njena pokončna drža prikliče nadnjo prekletstvo, zato še danes le redko srečamo na Islandiji deklice z imenom Hallgerd. (vir: emka)