Svetovni dan živali bodo obeležili z zbiranjem papirja

1. 10. 2018
Deli
Svetovni dan živali bodo obeležili z zbiranjem papirja (foto: DZZS Lj)
DZZS Lj

Društvo za zaščito živali Ljubljana bo svetovni dan živali tudi letos obeležilo z akcijo zbiranja starega papirja. V soboto, 6. oktobra, vas vabijo pred Center Interspar Vič v Ljubljani. Poleg papirja bodo prostovoljci veseli tudi opreme in hrane za živali.

Plakate in vabila tokratne akcije, že 22. po vrsti, krasi mucek Flash, posvojenček iz Zavetišča Horjul. Začetek njegovega življenja je bil vse prej kot rožnat, toda v zavetišču so poskrbeli zanj in mu našli najboljši možen dom. Z zbiranjem papirja lahko pomagate Flashevim prijateljem, ostalim varovancem Zavetišča Horjul, saj bo del zbranih sredstev, opreme in hrane namenjen prav njim.

Med prejemniki zbranih sredstev in donacij je tudi Zavod SVSP, skupina veterinarjev, ki v svojem prostem času opravlja sterilizacije in kastracije nikogaršnjih živali v državah bivše Jugoslavije ter drugod. Njihovo delo, ki vključuje tudi osveščanje lokalnega prebivalstva, predstavlja dolgoročno učinkovit način reševanja tamkajšnje problematike nikogaršnjih živali.

Osveščanje je tudi ključna dejavnost Društva za zaščito živali Ljubljana. To z akcijo zbiranja starega papirja že 11 let opozarja na našo skupno odgovornost za živali in zbira sredstva za financiranje svojega dela, ki zajema izobraževanja, delavnice, osveščevalne kampanje, sodelovanje z zavetišči in drugimi organizacijami, svetovanje skrbnikom živali ter še marsikaj.

Prostovoljci Društva za zaščito živali Ljubljana vas na parkirišču pred Centrom Interspar Vič pričakujejo v soboto, 6. 10., med 8. in 18. uro. Veseli bodo vaših vprašanj o živalih in obiska njihove dobrodelne stojnice. Vsi, ki boste prinesli papir ali druge potrebščine za živali, boste lahko sodelovali v nagradni igri, ki so jo omogočili različni donatorji. Prostor za akcijo bo odstopil Center Vič, za odvoz in odkup zbranega papirja pa bo poskrbelo podjetje Gorenje Surovina.

Kaj zbirajo prostovoljci?

Poleg starega papirja lahko na akcijo prinesete tudi čiste oziroma oprane odeje, rjuhe in brisače; igrače, posodice, povodce, ovratnice, oprsnice, mleko za mačje in pasje mladiče, hrano za pse in mačke, sredstva za zatiranje bolh in klopov, sredstva za zatiranje notranjih zajedavcev, razkužila, rokavice za enkratno uporabo, plenične podloge, sanitetni material in zdravila.

Društvo za zaščito živali Ljubljana, se že od leta 1999 zavzema za dostojno življenje vseh živali. Člani se osredotočajo predvsem na izobraževanje in osveščanje javnosti, saj verjamejo, da bo le to prineslo dolgoročno izboljšanje življenj živali. Izvajajo izobraževanja za otroke, mladino in odrasle, organizirajo akcije, na dogodkih informirajo ter zbirajo sredstva. Leta 2016 so ustanovili tudi pasjo šolo ZA PSA.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan