Ta konec tedna najboljši harmonikarji sveta v Portorožu!

20. 3. 2015

V Portorož prihajajo najboljši harmonikarji sveta. Slovenija bo namreč prvič gostila Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. Pod okriljem Avstrijske harmonikarske zveze (HVÖ) bo deveto prvenstvo zapored potekalo tretji vikend v marcu prihodnje leto.

Kot pravi organizator in predstavnik HVÖ Denis Novato, je pomembno, da ima Slovenija priložnost gostiti tako veliko prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko, saj to glasbilo pri nas ni le zelo priljubljeno, ampak ga obravnavamo tudi kot nacionalni inštrument. Veliko zadovoljstvo, da ravno ob njihovi 60-ti obletnici prihajajo v Slovenijo, pa je izrazil tudi predsednik HVÖ Werner Weibert.

Tridnevni dogodek bo potekal v Grand hotelu Portorož od 20. Do 22. 3. 2015. Seveda so vabljeni vsi, ki jim je zvok harmonike všeč, saj bo poleg tekmovalnega dela, omogočeno tudi druženje s tekmovalci. Sobotni večer bo zaznamoval gala koncert Hišnega ansambla Avsenik. Prav tako pa se bodo v Grand hotelu Portorož predstavili številni razstavljalci, med katerimi bo tudi generalni pokrovitelj 9. Harmonika WM, Rutar harmonika. Kot pravi njen predstavnik Aleks Rutar, je v tem trenutku harmonika najbolj priljubljen inštrument v Sloveniji , tudi zaradi vse večje popularnosti ravno nekaterih narodnozabavnih ansamblov, in v glasbenih šolah je vse več povpraševanja ravno po učenju igranja na diatonično harmoniko.

Čeprav bo Svetovno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko prvič potekalo v Sloveniji, verjamemo, da bodo tako tekmovalci kot obiskovalci čutili, da je harmonika tukaj doma.