Ta petek že 150. Odprta kuhna v Ljubljani

Ta petek že 150. Odprta kuhna v Ljubljani (foto: Odprta kuhna PRESS) Odprta kuhna PRESS
18. 3. 2019

Nova sezona prinaša sveže restavracije, vrhunske chefe in najnovejše trende na področju kulinarike in vinarstva!

Odprta kuhna bo ta petek, 22. marca, ob 10. uri na Pogačarjevem trgu vstopila v pravljično sedmo sezono, za katero je neumorna organizacijska ekipa pripravila tudi lepo mero novosti. »Za nas bo tokratna otvoritev sezone še posebej praznična, saj bomo prav ta petek obeležili že 150. Odprto kuhno v Ljubljani in 200. Odprto kuhno nasploh,« je nekaj dni preden se s to priljubljeno kulinarično tržnico v prestolnici prične pomlad povedal Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne. Tudi to sezono bo ponudba osvežena z novimi trendi, pridružili so se novi vrhunski kuharski mojstri, od aprila pa bo nova tudi posebna stojnica, ki bo v celoti posvečena naravnim oziroma živim vinom, saj slednja postajajo vse bolj priljubljena tudi pri nas.

Vsakič nekoliko drugače, a vedno kakovostno in inovativno

Na Pogačarjevem trgu bo Odprta kuhna domačine in obiskovalce Ljubljane razveseljevala vsak sončni petek do konca oktobra, na njej pa bo svoje dobrote vsakič ponudilo okoli petdeset ponudnikov iz vse Slovenije. »Toliko stojnic namreč sprejme Pogačarjev trg, sicer pa je število ponudnikov, s katerimi sodelujemo, večje. Trenutno imamo potrjeno sodelovanje s skoraj 70 različnimi ponudniki, pričakujemo pa, da bo končna številka narasla na okoli 80. Nekateri sodelujejo vsak petek, drugi občasno, tretji pa se nam pridružijo nekajkrat na sezono. Tako je ponudba vsak petek nekoliko drugačna. K temu seveda prispevajo tudi sezonske jedi in novosti, ki jih naši partnerji redno uvajajo v ponudbo, tako da je res vedno na voljo kaj novega in vznemirljivega. Kljub novostim pa nekaj že sedmo leto ostaja enako in to so standardi kakovosti, kreativnosti in inovativnosti, od katerih ne odstopamo in ki jih morajo izpolnjevati vsi ponudniki. Ohranjamo tudi sodelovanje s Slovensko filantropijo, ki ob koncu vsake Odprte kuhne v Ljubljani zbere neporabljene sestavine in že pripravljene jedi ter jih razdeli pomoči potrebnim,« je pojasnila Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne.

Še več vrhunskih kuharskih mojstrov

Poudarila je, da so v ekipi še posebej ponosni, da jim zaupajo tudi najboljši slovenski kuharski mojstri, katerih število je letos ponovno naraslo. Na Odprto kuhno se bodo tako poleg legendarnega Janeza Bratovža iz JB Restavracije in Luke Koširja iz Gostišča Grič, katerega sašimi iz slovenske postrvi s fižolovo solato je postal nepogrešljiva klasika petkovih gurmanskih druženj, po krajšem premoru vrača tudi markantni Jorg Zupan z Ateljejem. Povratnik je tudi Danilo – gostilna & vinoteka, katere vodenje sta od še ene legende, kuharske mojstrice Vesne Čarman, uspešno prevzela njena otroka Nina in Gašper Čarman, kulinaričnemu vrtiljaku Odprte kuhne pa se je letos pridružila tudi restavracija Evergreen, kjer kuha mladi, komaj 26-letni chef Mojmir Šiftar, ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenia izbral za mladega talenta 2019. Omeniti velja tudi chefa Zdravka Robiča, ki ustvarja v restavraciji prenovljenega stoletnega hotela Planinka v Ljubnem ob Savinji, na Odprti kuhni pa bo pripravljal tradicionalne jedi z domiselnimi zasuki ter elementi visoke kulinarike.

V koraku s časom in trendi

Ponudba Odprte kuhne se vsako leto nekoliko spremeni, saj ekipa veliko truda vlaga v to, da lahko obiskovalcem tu odkrivajo najnovejše gurmanske trende. Med novimi ponudniki bo tako El Patrón Tacos & Store, saj se trend takosov napoveduje že nekaj časa; zelo moderna postaja fermentacija v vseh pojavnih oblikah, zato bo tu tudi Fermentstation; izjemno narašča tudi povpraševanje po čim bolj zdravi, lahki, a vseeno okusni hrani, zato se bosta Odprti kuhni pridružila tudi Fejst™ s čudovitimi juhami in TINK superfood café, ki na kulinarični način sledi vedno bolj priljubljenemu Pareto načelu 80/20, zato je 80 % jedi na njihovem meniju superzdrave hrane, 20 % pa priboljškov za dušo. Zelo za dušo bo tudi postanek na stojnici Pivnice Lajbah, ki se bo na Odprti kuhni predstavljala s svojimi slavnimi empanadami ter pljukanci, na stojnici omamnih slaščic La Ganache, na stojnici z gurmanskimi burgerji Pop's Place in na stojnici EK Bistroja, ki bo na Odprto kuhno prinesel vzdušje lenobnih vikendov, ko lahko ob srebanju mimoze zajtrkujemo v času kosila.

Na enem mestu po vsej Sloveniji in svetu

Odprta kuhna seveda ostaja tudi okusna mešanica klasičnih in sodobnih interpretacij slovenskih jedi in sestavin ter kuhinj z vseh koncev sveta. »Zelo si prizadevamo, da bi vsako leto okrepili in dopolnili ponudbo slovenskih kulinaričnih regij, saj smo prepričani, da se v njih skriva neizmerno bogastvo in da imajo veliko pokazati tudi kuharski mojstri, ki delujejo izven Ljubljane,« je pojasnila Alma Kochavy. Tako se bodo letos na Odprti kuhni poleg priljubljenih stalnih regionalnih ponudnikov na novo predstavili Gostišče Barbara iz Idrije s klasičnimi in čokoladnimi žlikrofi ter Gostišče Grabar s Ptuja, kjer kuharska mojstra Alenka Grabar in Gašper Kačičnik ustvarjata sveže in lokalno ali, kot pravita: »Čutimo drugače, čutimo domače.«

Nekaj posebnega, nekaj svetovnega

Odprta kuhna je v šestih letih postala nepogrešljiv del ljubljanskega družabnega življenja ter prava turistična znamenitost, ki jo svetovni mediji uvrščajo na sezname nujnih postankov v Ljubljani in Sloveniji ter med najboljše kulinarične tržnice na svetu. “Hrana, ljudje, vzdušje, čudovita lokacija, druženje, vznemirjenje,... Najljubše elemente bi še lahko našteval, a če povzamem: Odprta kuhna je 'joie de vivre', je radost in veselje do življenja. Odprta je za vse in na njej vsak najde nekaj zase, nekaj, česar še nikoli ni poskusil. Tu lahko srečuješ stare znance in spoznavaš nove prijatelje, raziskuješ, se zabavaš. Vsi, ki delamo na Odprti kuhni, smo kot velikanska družina, ker vsi delamo s srcem. Tudi to se čuti,« je tisto, kar Odprto kuhno dela posebno, za konec opisal Lior Kochavy in v šali dodal, da lahko ob petkih na Pogačarjevem trgu vsakič začutiš tudi skoraj otipljiv občutek kolektivnega olajšanja, da je delovnega tedna konec.