Tanja Ribič in Branko Đurić Đuro skupaj na odru

Na tem večeru boste lahko uživali v najbolj zabavnih delih slovite Đurologije kot tudi v vrhunskih nastopih njegovih prijateljev. (foto: OSEBNI ARHIV) OSEBNI ARHIV
Vir: Lady
15. 2. 2019

Na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani bo 19. februarja znova stopil vedno zabavni Branko Đurić – Đuro, ki mu bodo na odrskem spektaklu glasbe in humorja družbo delali njegovi znani prijatelji – priznani igralci, komiki in glasbeniki Goran Karan, Luka Bulić, Admir Baltić in Tanja Ribič & Ribiči.

Branko Đurić - Đuro je nedvomno zvezda v naši regiji, njegovo predstavo Đurologija je do danes videlo že več kot 250.000 gledalcev, tokrat pa bo ob sebi imel še kolege, ki sem jim tudi sam najbolj nasmeji in jih bo predstavil slovenskemu občinstvu. Zato je k sodelovanju povabil tiste, ki jih posebej ceni in za katere je prepričan, da bodo dvorano napolnili s humorjem, pesmijo in dobro voljo. Igralec in režiser je svojo avtorsko predstavo Đurologija označil kot antistand up šov, svoj koncept pa v zadnjem intervjuju za revijo Lady opisal na svojstven način.

“Opazil sem, da se le malo profesionalnih igralcev ukvarja s stand upom. Le peščica jih je, tudi v Srbiji in na Hrvaškem. V glavnem so to amaterji. Zakaj? Profesionalci se zavedajo, kako zahtevno je uro in pol preživeti sam na odru ter zabavati občinstvo. Kot v tistem vicu ... Ko so ukradli železniške tirnice, so želeli za to okriviti otroke. Policist pa vpraša: 'Ja, kako bo pa otrok nesel tri tone težke tirnice?' Pa so odgovorili: 'Ja, kako bo pa otrok vedel, kaj so tri tone.'

Še nikoli nisem bil na stand up predstavi, ni mi bilo zanimivo, ni pa mi pomenilo kakšnega posebnega izziva. Ko sem odkril, da je to zahtevna kategorija, nisem želel užaliti ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Tako sem postal igralec, ki igra stand up komika. To sem poimenoval antistand up šov,” je pojasnil Đuro, ki bo v tokratnem nastopu uporabil tiste najbolj zabavne odseke omenjene predstave.

Skupaj doma in na odru

Igralski dvojec Đuro in Tanja bo svoj talent in zakonsko dinamiko iz zavetja domačega kavča tokrat ponesel na veliki oder. Tanja Ribič se bo namreč po dolgih letih vrnila na glasbeno sceno, kjer se bo premierno predstavila s svojo novo skupino Ribiči, ki jo sestavljajo vrhunski slovenski in hrvaški jazz glasbeniki. Svoj nastop pa bo obogatila z odlomki iz svoje nove monokomedije, ki jo bo premierno še predstavila. Poleg nje bodo Branku družbo delali Luka Bulić, ki velja za najiskrivejšega hrvaškega komika in slovi po svojih osupljivo natančnih oponašanjih regijskih zvezd, ki občinstvo vedno nasmejijo do solz.

Po Đurovem mnenju je eden od najbolj nadarjenih stand up komikov v Sloveniji Admir Baltić, čigar korenine izvirajo iz Bosne, sam pa je odraščal v Fužinah v Ljubljani, kar je zanj neusahljiv vir komičnega pogleda na življenje. Njegov pogled z “očmi fužinskega mladeniča” je Đura tako navdušil, da ga je povabil v svojo družbo tudi v Cankarjev dom. Da pa se ne bo ustavilo le pri smehu, bo s svojim glasbenim repertoarjem poskrbel eden od največkrat nagrajenih pop pevcev in kantavtorjev v regiji Goran Karan, ki ga Branko še posebej spoštuje zaradi njegovega duhovnega pogleda na svet in zaradi dobrodelnosti.

Karan je znan po številnih uspešnicah, vlogah v muzikalih in po svojem dobrodelnem udejstvovanju. Za njim je zavidanja vredna mednarodna kariera, osvojil pa je tudi številne nagrade na domačih in tujih festivalih. Gostoval je po skoraj vsem svetu – od Avstralije, Nove Zelandije, Kanade, Tahitija, Bahamov do Portugalske, Latvije, Švice, Nemčije in Turčije.

Črpal iz svojega življenja

Đurologija, iz katere Đuro črpa za pričujočo predstavo, je avtorsko delo in doslej njegova najbolj vroča uspešnica, s katero je takorekoč obkrožil svet. Na okoli 300 ponovitvah je obiskal ZDA, Kanado, Avstralijo, Skandinavijo, lep del Evrope in države nekdanje Jugoslavije, kjer si jo je ogledalo že preko 250.000 oboževalcev. Ta anti stand up šov, kot ga Đuro sam imenuje, je plod njegovih razmišljanj in življenja, od tega kaj ga v življenju moti in kaj zabava, do jutranjega prhanja in odnosa med spoloma – dotika se naših življenj in v predstavi se lahko prepoznamo tako rekoč vsi.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: Damir Hajdarbasić, osebni arhiv