Teden risov v ZOO Ljubljana

Teden risov v ZOO Ljubljana (foto: Zoo Press) Zoo Press
8. 6. 2018

V letu 2018 na pobudo projekta LIFE Lynx prvič praznujemo Mednarodni dan risov, ki je 11. junija. Ob tem dogodku želijo tudi v Živalskem vrtu Ljubljana dvigniti zavest o tej vrsti zveri, ki živi skrivno življenje v naših gozdovih.

Risi za svoje preživetje potrebujejo strnjene gozdove. Na svojih poteh pogosto prečkajo državne meje, zato je potreben skupen evropski pristop za ohranitev te mačke, tako na znanstvenem kot političnem, upravljavskem nivoju. V Sloveniji je glavni problem parjenje risov v sorodstvu, ogroža pa jih tudi promet in nezakonit lov.

V letu 2017 je Evropska komisija odobrila projekt LIFE Lynx, katerega cilj je preprečiti izumrtje največje divjinske mačke - risa v dinarski in jugovzhodni alpski regiji. V okviru tega projekta bodo preselili 14 risov iz Slovaške in Romunije v Slovenijo ter na Hrvaško in tako povezali dinarsko populacijo risov z alpsko v Avstriji in Švici. Projekt bo trajal do leta 2024. Vodilni partner v Sloveniji je Zavod za gozdove Slovenije.

Mednarodni dan risov bodo v ZOO Ljubljana praznovali kot Teden risa in se tako pridružili Zavodu za gozdove Slovenije, ki je pri nas nosilec projekta in drugim organizacijam po Evropi, ki bodo sodelovale pri praznovanju tega prvega mednarodnega dne. Sodelovanje z znanstveniki je potekalo že do sedaj, saj so naši risi preizkušali različne dišave na posebnih krtačkah za mačke, kjer se risi radi podrgnejo ter pustijo gensko sled, svoje dlake. Z analizo DNK iz dlake lahko znanstveniki ločijo rise med seboj, jim v naravi sledijo in jih tako proučujejo. V ogradi risov so znanstveniki proučevali tudi izrabo prostora risov v naravi ob pomoči posebnih granul, ki so jih dodajali v hrano. Risi granule iztrebijo in po iztrebkih lahko znanstveniki sledijo posameznemu risu ter ugotavljajo velikost in njihov način izrabe prostora. Naši risi nastopajo tudi v novem dokumentarnem filmu z naslovom Path of the Lynx, o ponovni naselitvi risa v Sloveniji leta 1973.

Najprej se bomo o najnovejših spoznanjih o risu v Sloveniji na posebnih predavanjih in delavnicah seznanili zaposleni v ZOO Ljubljana. Izobraževanje za nas bodo organizirali znanstveniki Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani. Tako opremljeni bomo nova znanja in informacije posredovali tudi našim obiskovalcem na Tednu risa v ZOO Ljubljana. Predstavili jim bomo delo znanstvenikov na terenu, pokazali antene za telemetrično spremljanje risa, GPS ovratnice in pripomočke za zbiranje genetskih vzorcev na neinvaziven način.

Ob tem dogodku smo pripravili zanimive dogodivščine, ki bodo potekale ob naši prenovljeni ogradi risov v zgornjem delu živalskega vrta:

I. Sobota 9. junija in nedelja 10. junija ter sobota 16. junija in nedelja 17. junija med 10.00 in 13.00 ter 14.00 in 17.00 uro.

Program:

1. Biološka delavnica:

  • Ris - največja mačka Evrope

2. Ustvarjalne delavnice:

  • Izdelovanje obeska risja sled
  • Ris na ''obrazu''
  • Izdelovanje ''risjih uhljev''

3. Likovna delavnica "RISemo - rišemo rise" z ilustratorko Pšeno Kovačič

  • Sobota, 9. 6. med 10:00 in 12:00 uro
  • Nedelja, 10. 6. med 11:30 in 13:00 uro
  • Nedelja, 17. 6. med 11:30 in 13:00 uro

II. Od ponedeljka 11. junija do petka 15. junija med 16.00 in 18.00 uro

Program:

1. Biološka delavnica:

  • Ris - največja mačka Evrope