Tek trojk: »Žica«, ki povezuje

Vir: Jana
5. 5. 2017

V soboto, 6. maja, bo v Ljubljani potekal vsakoletni pohod po Poti ob žici, ena od prireditev, s katerimi se mesto spominja 9. maja 1945, ko je bilo osvobojeno. Tedaj se bo odvijal Tek trojk, ki ima dolgo zgodovino in je tudi med novodobnimi tekači zelo priljubljen. V zvezi s tem tekom so se spisale številne zgodbe.

Anton Majcen

Ob podatku, da je Zvone, kot mu pravijo prijatelji, nastopil na vseh dosedanjih 60 tekih, vam z dobrim razlogom vzame sapo. »Leta 1957, ko sem imel 21 let, so tek, speljan po trasi, kjer so okupatorji med drugo svetovno vojno okoli Ljubljane napeljali žičnato ograjo, organizirali prvič,« se spominja. »Bil sem študent gozdarstva in opravljal različna dela, da je naša družina brez očeta, ki je umrl nekaj let prej, lahko preživela.

Pri atletskem klubu Odred sem pod vodstvom Marjana Skuška treniral atletiko, tek na dolge proge. Ko sem izvedel za to novo tekmovanje, sem se prijavil nanj. Pa ne sam, saj je morala ekipa prvih deset let imeti pet članov. Takrat je bila proga daljša, imela je več kot 35 kilometrov, vsak pa je moral imeti s seboj puško. Šele pozneje so začeli nastopati po trije tekači na razdalji 28 kilometrov in brez pušk.« Od takrat Zvone ni izpustil niti ene »žice«, kot starejši tekači pravijo temu zanimivemu tekmovanju, ki v zadnjih letih, ko je rekreativni tek postal nekoč nepredstavljivo priljubljen, doživlja razcvet.

Zvone, ki bo sredi maja dopolnil 81 let, je bil s sotekači v različnih starostnih kategorijah velikokrat zmagovalec. Zadnja leta teče na krajši, dobrih 12 kilometrov dolgi razdalji, ki so jo uvedli pred leti, da bi privabili tudi manj pripravljene tekače. Lani in predlani je njegova ekipa nosila ime »Dedi in vnukinji« ‒ tekel je namreč z vnukinjama Urško in Katko. V znak posebnega spoštovanja so mu 21. aprila letos, dan pred svetovnim dnevom Zemlje, ob Poti posadili javor. Ali bo Zvone nastopil tudi na 61. teku, pa še ni jasno. »Zaradi ženinega zdravja, ki ni najboljše, ne vem, ali bom tekel. Enkrat je pač treba nehati, nisem pa se še dokončno odločil.« Ne gleda na to, ali bo tekel ali ne, je šest desetletij zvestobe »žici« neponovljiv dosežek.

Dr. Nada Rotovnik Kozjek

Zdravnica, ki vodi ambulantno za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu in strokovno pomaga številnim našim najboljšim športnikom, je na trojkah včasih tekla v družbi svojega moža Pavleta in brata Tomaža. Da ji je šlo dobro, si ni težko predstavljati, če vemo, da je pred leti zmagala na ljubljanskem maratonu in opravila 26 ironmanov, kot pravijo najzahtevnejši različici triatlona. Žal se je Pavle, eden najboljših slovenskih alpinistov, ki je bil prav tako dober tekač, leta 2008 v pakistanskih gorah smrtno ponesrečil. Od takrat Nada teče v spominski trojki. Med njenimi člani so bili njuna hčerka Ana Karin, Klemen Dolenc (ki smo ga predstavili v eni od lanskih številk Jane), biatlonec Jakov Fak, direktor Radia Slovenija Miha Lampreht, atletinja Brigita Langerholc, triatlonka Nataša Nakrst, smučarska tekačica Lea Einfalt ...

V knjigi, ki je izšla leto po Pavletovi smrti, je Nada zapisala: »Zdaj že dolgo vem, kaj me je pritegnilo k njemu. Občutek svobode. Možnost sobivanja v naklonjeni bližini in hkrati trdni opori, ki omogoča, da rastemo. Veliko više in lepše, kot smo si kdajkoli predstavljali. V bližini, ki nam pomaga razpreti krila in poleteti do obzorij, za katera poprej nismo vedeli. Bil je z mano, nesebično in požrtvovalno, vedno, ko sem res potrebovala njegovo oporo.«

Na letošnjih trojkah bo Nada, ki se je pred nedavnim vrnila z nekajmesečnega strokovnega izpopolnjevanja v ZDA, tekla na krajši razdalji. Z njo bosta v Pavletov spomin tekla Jakov Fak in Lea Einfalt.

Lucija Krkoč

Tek trojk privablja tudi številne vrhunske tekače, udeležence največjih tekmovanj na svetu. Med njimi je Lucija Krkoč, 29-letna Primorka iz Batuj pri Ajdovščini, ki zlasti uspešno tekmuje v gorskih tekih. V svoji izjemno bogati karieri je osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje in podprvakinje, pozneje pa je uspešno nastopala v članski konkurenci. Leta 2011 je bila na evropskem prvenstvu tretja, isto leto pa tudi skupna zmagovalka svetovnega pokala v gorskem teku.

»Na Teku trojk sem večkrat tekla na krajši razdalji. Izjemno prijetno doživetje je bilo teči v družbi tekačic, ki jih poznaš in se z njimi tudi drugače dobro razumeš,« pravi skoraj vedno dobro razpoložena Lucija. »Na dolgi razdalji pa sem nastopila le enkrat, to je bilo pred dvema letoma.« Lucija, Tina Čačilo in Katja Juhart so tedaj prišle na cilj v času, s katerim bi se med 130 moškimi ekipami uvrstile na deseto mesto. »Ne bi mogla reči, da sem bila posebej utrujena,« se spominja z nasmeškom. »Ta tek je bil bolj kot ne priprava za tekmovalno sezono gorskih tekov.«

Vendar pa Lucija na letošnjem Teku trojk ne bo nastopila, saj bo tedaj tekla v Čilu. Lani je namreč zmagala na slovenskem teku Wings for Life, v številnih mestih sveta sočasno potekajoči tekaški prireditvi, ki je namenjena zbiranju denarja za raziskave poškodb hrbtenjače. Kot zmagovalka bo lahko letos tekmovala v Čilu. »Seveda grem v Santiago z veseljem, mi bo pa tudi malce žal, da ne bom mogla teči v Ljubljani. Na trojkah je vzdušje res odlično. A sem prepričana, da bom na njih še nastopila.« 

Marjan Žiberna