Tesla - glasbeno-gledališka predstava v izvedbi Janeza Dovča

Tesla - glasbeno-gledališka predstava v izvedbi Janeza Dovča (foto: Ana Torkar Kus (za Celinka)) Ana Torkar Kus (za Celinka)
19. 10. 2016

»Če hočete najti skrivnost univerzuma, razmišljajte o energiji, frekvencah in vibracijah.«

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšanju sveta za naslednje generacije. Tesla se nam v šolski uri predstavi ne le kot znanstvenik in izumitelj, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, neke vrste sodobni Leonardo Da Vinci, čigar način ustvarjanja je najpogosteje spominjal na Mozartovo ustvarjanje glasbe.

Nikola Tesla je bil znan tudi kot izjemen prezentator svojih idej, podobno kot Krištof Kolumb s svojim jajcem ali Steve Jobs v svetu računalništva. Tako tudi vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi lahko najdemo tako eksotične kot malone futuristične inštrumente, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejeni inštrumenti, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao.

Namen glasbeno-gledališkega spektakla pa ni zgolj zgodovinski pregled življenja enega najvplivnejših znanstvenikov, ampak predvsem predaja njegovega sporočila zanamcem, ki jim polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.

Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

INFO!

TESLA / Glasbeno-gledališka predstava v izvedbi JANEZA DOVČA

  • ČE, 20. oktobra, ob 19. uri (PREMIERA)
  • SO, 22. oktobra, ob 18. uri

Štihova dvorana

Avtor koncepta, glasbe in izvedba: Janez Dovč

Režija: Marko Bratuš

Scenarij: Ana T. Kus in Janez Dovč

Narator: Gregor Budal

Glas Nikole Tesle: Alojz Svete

Ženska glasova: Petra Trobec in Jasna Klinc

Kostumografija: Dajana Ljubičić

Scenografija: Janez Dovč, Marko Bratuš, Ana T. Kus

Strokovni sodelavci: Janko Rožič, Andrej Detela, dr. Miro Rozman, Miro Dovč, Igor Vuk, dr. Nejc Likar, dr. Andrej Gams

Ton: Jasmina Bernjak

Luč: Samir Botonjić