Tomaž Fartek s koktejlom Mozart Symphony v Kopenhagnu

Tomaž Fartek s koktejlom Mozart Symphony v Kopenhagnu (foto: Fartek Press) Fartek Press
7. 11. 2017

Aktualni državni prvak v mešanju koktajlov Tomaž Fartek se je vrnil s svetovnega prvenstva v mešanju koktajlov, ki je bil na Danskem v Kopenhagnu.

"Sodelovanje na Svetovnem prvenstvu na Danskem v Kopenhagnu mi je bilo v veliko veselje, velik izziv in prijetna izkušnja ter motivacija za nadalnje ustvarjanje s koktajli, ki so postali način mojega življenja. Zame je koktajl kot pravljica ali kot knjiga v življenju, ki si jo piše vsak posameznik, saj je vsakdo drugačen, svojevrsten, edinstven, unikaten ..." je Fartek povedal po prihodu domov.

Tomaža Farteka, ki se s profesionalnim mešanjem pijač se ukvarja že več kot 17 let, je na prvenstvo na Dansko poslao Društvo barmanov Slovenije. Z njim so tja odpotovali predsednik društva g. Aleš Ogrin, ki je bil delegat na kongresu in član ocenjevalne komisije; g. Alfred Polak, predsednik društva v letih 1980-1984 in njegov brat Jožef Fartek, s katerim skupaj ustvarjata raznovrstne koktajle letnim časom primerno.

Fartek se je na prvenstvu meril v kategorijo Bartenders choice (kategorija v pripravi fantazijskih pijač): "Tako sem imel na voljo 15 minut v ozadju odra za pripravo dekoracije, ki je bila sestavljena z vanilijevim strokom, pomarančne lupine, limonine lupine, koktajl češnje in sveže mete. Dekoracija je bila zelo lično pripravljena, ki se je tako z okusom in sestavinami pijač ujela in dopolnjevala. Koktajl sam pa je sestavljen iz Mozart čokoladne vodke, karamela sirup, vanilijev liker, liker blue curacao, ananasov sok in limetin sok, ustrezno razmerje vsega in temu primerna tudi priprava, ustrezen kristalni kozarec ter z dekoracijo na vrhu, pa je koktajl popoln."

Za pripravo koktajla je imel na odru pred množico ljudi in številnimi kamerami s prenosom v živo na voljo 6 minut za 5 koktajlov.

"Kot veste, je bil Mozart odličen skladatelj, ki je ustvaril veliko različnih simfonij. Tako sem se tudi jaz odločil pripraviti odlično simfonijo po lastni kreaciji. Mojo simfonijo koktajla sestavljajo: okus vanilije, ki nam da sladkobo, karamela, ki okus zapelje ter čokolada, ki zaokroži simfonijo celotnega koktajla. Za zaključne note dodamo še ananasov in limonin sok, s tem nastane popolna koktajl simfonija. Barva koktajla, ki pri tem nastane, je turkizno modro zelena in prikazuje barvo lepot Slovenije. Hvala vam za to priložnost in prepustite se simfoniji mojega koktajla."

Navkljub optmalni izvedbi pa se Tomažu z Mozart Symphonyjem vseeno ni uspelo uvrstiti v finale.

Sicer pa se o tem, kako dober je koktajl "Mozart Symphony" lahko ob priliki tudi sami prepričate v gostinskem obratu Pr'Fartku nad Mengšem, kjer vam ga bodo z veseljem postregli.