Tori Tango kmalu v ljubljanskem Kinu Šiška

Tori Tango kmalu v ljubljanskem Kinu Šiška (foto: DAVID VIŠNJIĆ) DAVID VIŠNJIĆ
21. 3. 2016

Po zelo odmevni mednarodni koncertni premieri zasedbe TORI TANGO, na kateri je slovenski harmonikar in skladatelj Jure Tori v prestižnem jazzovskem klubu Porgy & Bess na Dunaju 3. marca s kvartetom predstavil prvo slovensko popolnoma avtorsko tango glasbo in zgoščenko z naslovom "Za en dotik", se nam obeta še slovenska premiera prvega slovenskega avtorskega tanga in zgoščenke "Za en dotik" skupine TORI TANGO na koncertu v ljubljanskem Kinu Šiška, ki bo 24.marca.

Skupina Tori Tango nadaljuje tradicijo tiste tangu sorodne zvočne identitete, ki jo je Jure Tori zastavil že v zasedbi Tori Trio, prepoznal pa tudi režiser Metod Pevec in je služila kot glasbena podlaga njegovemu igranemu filmu "Vaje v objemu". Film med drugim govori tudi o tangu.

Navdušen sprejem na Dunaju!

Razprodani koncert in blizu 300 obiskovalcev je predstavljalo popotnico za nastop skladatelja in harmonikarja Jureta Torija in njegove mednarodne zasedbe Tori tango na premierni koncertni predstavitvi prvega slovenskega avtorskega tanga v slovitem dunajskem jazzovskem klubu Porgy & Bess.

Koncert je predstavljal enega vrhuncev enomesečnega kompleksno zasnovanega 17. dunajskega "harmonikarskega" Akkordeon Festivala, skupina pa je zaigrala 3.marca 2016 v večeru z "dvojnim programom", po nastopu tria Vesne Petković.

Občinstvo je že s prvimi takti in skozi celoten nastop sodelovalo in dihalo z glasbeniki, pa naj je šlo za občuteno vpijanje melanholične zvočne senzibilnosti in s tangom prežetih melodij ali pa glasno navdušenje ob jazzovskih improvizacijah v skladbah Jutranji svit, Rambling man in Luštkanka.

Privržena publika je intimistične pasaže in skladbe, izvedene v prefinjenih inačicah žanra, spremljala osredotočeno in v zamaknjeni tišini ter jih nagrajevala z dolgimi aplavzi in ploskanjem. Avstrijski kontrabasist Ewald Oberleitner, njegov rojak violinist Kurt Bauer, kubanski kitarist Ariel Cubria ter slovenske gore (instrumenta)list in avtor Jure Tori so z domišljeno programsko shemo nastopa dvigovali temperaturo v klubu, pravo vrelišče koncerta z navijanjem in ovacijami pa je predstavljala punkovska izvedba skladbe Accordions to the Goblins.

Premierna predstavitev prvega slovenskega avtorskega tanga oziroma zgoščenke „Za en dotik"- njen uradni izid je prav tako predstavljal datum 3. marec - je minila v izjemnem vzdušju. Zgodbo, ki je pripeljala do zasedbe Tori Tango sta pred 10 leti v duetu začela pisati harmonikar Jure Tori in kontrabasist Ewald Oberleitner, zgodbo pa je Jure z odra kluba zaupal tudi dunajskemu občinstvu. To se je odzvalo z gromkim in toplim aplavzom. Ki mu pravzaprav ni bilo konca, saj so si navdušeni odzivi sledili vseh 60 minut „rednega dela" koncerta, dodatno pa so kulminirali v 15 minutah dodatka.

Koncert je dejansko predstavljal enega vrhuncev tradicionalnega dunajskega harmonikarskega festivala in - ob izjemnem ugledu, ki ga slovenski umetnik uživa v avstrijskem glasbenem prostoru – „podčrtal" tudi odločitev organizatorjev, da so fotografijo Jureta Torija „v njegovem harmonikarskem elementu" uporabili tudi kot osrednjo podobo festivala na njihovem „uradnem plakatu".

Melanholična senzibilnost

Melanholična senzibilnost avtorskih melodij izpod prstov harmonikarja skupine Orlek Jureta Torija je kar sama klicala po glasbenih oziroma žanrskih vzporednicah. Po prepletanju zanj značilne intimistične in rahločutne instrumentalne izpovedi z elementi jazza, folka in etna v dosedanjem „solističnem ustvarjanju"se je to naposled izkristaliziralo v nekaj popolnoma novega – povsem unikatno inačico tanga.

S pomembno razliko in presežkom, ki se skriva v dejstvu, da je Jure predvsem "igral samega sebe" in sta njegovo glasbeno izvabljanje intimnih občutkov in izpovedna prepričljivost sami našli glasbeno "formo v katero sta se odeli"- prefinjeno varianto žanra oziroma tanga kot takega. Tistega tanga, ki je v svojih navezavah sicer naslonjen tako na tango tipico kot tango nuevo, pa na druge stilne variante, v svoji srži pa prepoznaven kot avtorska izpeljanka skladatelja in instrumentalista Jureta Torija in kot tak popolnoma izviren, nov ter "drugačen".

Pravo novost pa TORI TANGO predstavlja tudi na sicer razvejani slovenski glasbeni sceni, saj je repertoar tako v skladateljskem kot izvajalskem smislu popolnoma avtorski in „projekt" - izšel bo namreč tudi album z navedeno vsebino – predstavlja prvo integralno in popolnoma avtorsko tango glasbo slovenskega izvajalca. Jure Tori tako „stoji na ramenih velikanov žanra", a tango igra in sklada po svoje.

Za ta namen je svojo zasedbo Tori Trio spremenil v kvartet, avstrijskemu kontrabasistu Ewaldu Oberleitnerju in kubanskemu kitaristu Arielu Cubriji priključil izvrstnega violinista izza Karavank Kurta Bauerja ter skupino poimenoval TORI TANGO. Repertoar zasedbe je sestavljen iz popolnoma novih skladb, v "živo" sestavlja in razstavlja vse tisto kar krasi tango, od intimističnih in liričnih instrumentalnih nežnosti do vznesenosti latino žanrskih prijemov.

V tem smislu skupina nadaljuje tradicijo tiste tangu sorodne zvočne identitete, ki jo je zastavil že Tori Trio, prepoznal pa tudi režiser Metod Pevec in je služila kot glasbena podlaga njegovemu igranemu filmu "Vaje v objemu". Film seveda govori (tudi) o – tangu.

Značke: Tori Tango

Priporočamo