Tradicionalna pustovanja in povorke po Sloveniji

6. 2. 2016

Tradicionalni pustni karnevali, plesi in povorke bodo od sobote, 6. februarja, pa vse do pepelične srede poživili in polnili ulice slovenskih mest in krajev.

Ne spreglej! Kdaj in kje se bo največ dogajalo?

Ljubljana

Na pustno soboto, 6. februarja, bo v Ljubljani tradicionalni pustni Zmajev karneval. Ljubljanski karneval obsega veliko pustno povorko po mestnih ulicah in zabavni program na Kongresnem trgu. V povorki med drugim nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, kot so kurenti, laufarji in morostarji.

Ribnica

Turistično društvo Ribnica v sodelovanju z Občino Ribnica organizira sprevod pustnih mask, ki bo potekal od ŠC Ribnica, po Kolodvorski ulici, Škrabčevem trgu, do Rokodelskega centra, v torek, od 10. do 12. ure.

Cerknica

V Cerknici začnejo navadno pustovati že nekaj dni pred uradnim praznikom, v soboto pa je maškarada po vsem mestu.

Drežnica

Tradicionalno pustovanje z arhaičnimi lesenimi maskami, ki ima korenine v poganskem obredju in se dogaja le enkrat na leto - na pustno soboto v Drežnici. Sobotna pustna rajanja navadno pripravljajo tudi v Ajdovščini in Idriji, a do tega trenutka obvestil o dogodkih še nismo prejeli.

Kotlje

V soboto ste ob 14.00 uri vabljeni tudi na 38. Koroški pustni karneval v Kotlje. Skupine bodo krenile od Rimskega vrelca in se predstavile v vaškem centru. Vse maske v sprevodu čaka nagrada.

Kranj

Najbolj množično pustovanje je navadno na Gorenjskem. Prešerni karneval se v soboto prične ob 10:00 in bo potekal v smeri: Prešernovo gledališče - Slovenski trg.

Ptuj

Ptuj bo med 2. in 9. februarjem dihal s kurenti, tradicionalnimi pustnimi maskami, in izvirnimi domišljijskimi liki. Ptuj bodo preplavile številne povorke, etnografske in karnevalske, koncerti, plesi v maskah ter še in še. Kurentovanje je tradicionalni dogodek na Ptuju, zakoreninjen v poganski mistiki z etnografskimi liki in aktualnosatiričen s karnevalskimi maskami.

Gozd Martuljek

Pustna sobota bo zabavna tudi pri igrišču v Gozdu Martuljku. Dogajalo se bo od 14.00 dalje.

Sicer pa tukaj preverite, če imate kakšno pustovanje te dni tudi v svoji neposredni bližini.