Trenerji bodo ponoči odločali o nastopu Dončića na tekmi All Stars

Trenerji bodo ponoči odločali o nastopu Dončića na tekmi All Stars (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
31. 1. 2019

Danes ponoči po slovenskem času bo znano, ali bo Luka Dončić izbran na tekmo vseh zvezd lige NBA. Napovedi ne govorijo v njegov prid, tako da bo slovenski čudežni deček verjetno v Charlottu nastopil le na petkovi tekmi vzhajajočih zvezd ter v sobotnem spretnostnem poligonu.

Čeprav je bil Luka Dončić drugi v glasovanju navijačev v zahodni konferenci, šesti po izboru novinarjev in osmi po mnenju igralcev lige NBA, se zna zgoditi, da ga trenerji ne bodo uvrstili med sedem rezerv na vsaki strani. V analizah oziroma napovedih košarkarskih strokovnjakov ga namreč le peščica uvršča v dvanajsterico najboljših.

Na spletni strani lige NBA, kjer že od prejšnjega tedna, ko je bila izbrana začetna All Stars, potekajo razprave o rezervah, ima kar nekaj igralcev prednost pred Dončićem. V prvi vrsti sta to Anthony Davis in Nikola Jokić, nato sledijo Russell Westbrook, LaMarcus Aldridge, Rudy Gobert, Damian Lillard in Klay Thompson.

Dončić sicer je omenjen med možnimi kandidati, vendar je zanj dodatna težava še dejstvo, da je uvrščen med visoke igralce, ki jih je na zahodu precej več kot nižjih.

Glasovanje trenerjev bo potekalo v neposrednem televizijskem prenosu, dokončni postavi za 68. tekmo All Stars, ki bo 17. februarja, pa bosta znani 7. februarja. Tedaj bosta namreč kapetana LeBron James in Giannis Antetokounmpo po sistemu enkrat jaz, enkrat ti izbrala igralce za svoji ekipi.

Ne glede na to, ali bo Luka Dončić nastopil na obeh tekmah, se pravi vzhajajočih zvezd in osrednji tekmi All Stars, je zanj uvrstitev v ožji izbor izpolnitev otroških sanj. Ravno danes, ko je z Dallasom gostoval v New Yorku, je zbranim slovenskim novinarjem še enkrat povedal: "Ko sem bil majhen, sem sanjal, da bom igral v ligi NBA. Tekma All Stars bi bila le nadgradnja vsega skupaj."

Dončić bo zagotovo eden največjih zvezdnikov in atrakcij tekme vzhajajočih zvezd - Rising Stars challenge, kjer se bosta pomerili ekipi sveta ter ameriških košarkarjev.

Za slednje bodo igrali Donovan Mitchell, Jarrett Allen, Marvin Bagley, De'Aaron Fox, Lonzo Ball, Kyle Kuzma, John Collins, Trae Young, Jaren Jackson in Jayson Tatum.

Za ekipo sveta pa poleg Dončića še Ben Simmons, OG Anunoby, Deandre Ayton, Bogdan Bogdanović, Shai Gilgeous-Alexander, Rodions Kurucs, Lauri Markkanen, Josh Okogie in Cedi Osman. Američane bo na klopi vodil Kyrie Irving, sveta pa Dirk Nowitzki.

Lani je naziv najkoristnejšega igralca (MVP) tekme pripadel Bogdanoviću, ekipa sveta, v kateri je vsak igralec iz druge države, pa je ZDA premagala s 155:124.