Trumpovo uradno bivališče Mar-a-Lago najraje oblegajo Kitajke

Trumpovo uradno bivališče Mar-a-Lago najraje oblegajo Kitajke (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
13. 2. 2020

Porota v West Palm Beachu na Floridi je v sredo 56-letno Kitajko Jing Lu oprostila obtožbe motenja posesti predsednika ZDA Donalda Trumpa 18. decembra lani, vendar pa jo je spoznalo za krivo nenasilnega upiranja policistu. Motenja posesti so jo oprostili, ker so ji verjeli, da ni razumela navodil varnostnikov.

Jing Lu je decembra lani prišla pred Trumpovo posestvo Mar-a-Lago, kjer so jo varnostniki skušali pregnati z opozorili, vendar pa se je vtihotapila na posest skozi stranski vhod in veselo fotografirala znamenitost za spomin. Mar-a-Lago je sedaj uradno Trumpovo bivališče, saj se je preselil iz New Yorka tja, ker ga na Floridi ne bodo preganjali zaradi davčnih prekrškov.

Tožilci so poroto prepričevali, da je Kitajka načrtno vdrla na Trumpovo posestvo in zavračala ukaze varnostnikov. Porotniki so hitro izračunali, da zadeva ni tako enostavna, ko so spoznali, da Kitajka izjemno slabo razume angleško. Preko prevajalca je razložila, da je plačala vodiču 200 dolarjev, da jo odloži pri slavni floridski znamenitosti, da jo fotografira.

Varnostnik Murray Fulton je sicer pričal, da je poleg verbalnih ukazov uporabljal tudi več kot jasne kretnje z rokama. Kitajka je zadeve poslikala in se vrnila k svojemu vodiču, ki jo je odpeljal do centra Palm Beacha, nihče pa ni vedel, da se je za njo že podila policija.

V mestu sta jo ustavila dva policista, ki prav tako nista vešča mandarinščine, in sta menila, da je gospo treba aretirati. Lu se je temu menda upirala, ampak ne nasilno. Policista naj bi le glasno opozorila, da ji ni jasno, kaj bi rada od nje.

Od aretacije naprej je v zaporu in njena viza za turistični obisk ZDA je že potekla. Sodnik jo zdaj lahko zgolj preda imigracijskim oblastem za izgon iz ZDA, po drugi strani pa ji lahko za upiranje aretaciji odmeri zagroženo kazen do enega leta zapora.

Mar-a-Lago je popularna turistična destinacija in pač prihaja do varnostnih skrbi. Lani marca je na posestvo prišla 33-letna Kitajka Yujing Zhang, oboževalka predsednika Trumpa, ki se je hotela srečati z njim, da bi se zmenila za posel. Kitajka iz Šanghaja je tajno službo na vratih prepričala, da je prišla plavat v bazen kot hčerka člana kluba in so jo spustili skozi vrata.

Polomijo so odkrili na recepciji, Kitajko pa aretirali, ker je imela pri sebi prenosni računalnik in neko drugo tehniko, ki so jo imeli uvodoma za vohunsko opremo. Izkazalo se je, da je šlo le za Trumpovo oboževalko, ki je prišla pripravljena na poslovno predstavitev. Novembra jo je sodišče zaradi motenja posesti in laganja tajni službi obsodilo na čas, ki ga je že preživela v priporu, in predalo v postopek za izgon iz ZDA.