Takole pa je Damjan Murko zavihal rokave v ljudski kuhinji Pod strehco!

Takole pa je Damjan Murko zavihal rokave v ljudski kuhinji Pod strehco! (foto: Simona Škafar - Zavod Pod strehco) Simona Škafar - Zavod Pod strehco
6. 4. 2017

Potem, ko je nekaj znanih oseb že obiskalo ljudsko kuhinjo Pod strehco na Zaloški cesti v Ljubljani in tako s svojim obiskom podprlo delovanje Zavoda, jih je s svojo prisotnostjo razveselil še samooklicani štajerski slavček.

»Izbira gostov ni prepuščena naključju, saj je prav vsak gost načrtno in premišljeno izbran,« pojasnjuje Simona Škafar, ki v Zavodu Pod strehco pomaga pri odnosih z javnostmi. »Z vsakim gostom želimo nagovoriti in doseči različne ciljne skupine in tako poskušati v javnosti razbijati stereotip, da je ljudska kuhinja namenjena le socialno ogroženim in da ponuja le slabšo kvaliteto hrane.«

Le vprašanje časa je bilo torej, kdaj bodo Pod strehco gostili tudi medijsko razvpitega Damjana Murka.

Damjan Murko se je vabilu Zavoda Pod strehco z veseljem odzval, saj je prepričan, da imajo javne osebe dolžnost, da pomagajo in s svojim imenom naredijo tudi nekaj dobrega, ter se za to, da bi dan preživel s prostovoljci Zavoda, ki se tu nesebično razdajajo za druge, tudi pripeljal s Štajerske.

»Prišel je z manjšo zamudo, saj ni točno vedel, kje smo, glede na to, da je iz Maribora, a je bil s prepoznavnim nasmeškom na obrazu pripravljen na takojšnjo akcijo,« je Murkov prihod in kasnejšo delovno vnemo opisala Simona Škafar.

»Strežba, pomoč v kuhinji in pomivalnici, vzdrževanje čistoče v lokalu. Prav vsega se je lotil vestno in odgovorno. Sicer je večkrat izpostavil, da verjetno z njim ne bi bili preveč zadovoljni, ker je počasen, a pomemben je namen in to, da človek dela s srcem.«

Damjan Murko je bil navkljub polnim rokam dela tako kot vedno tudi zelo zgovoren. Tako je tam zbranim med drugim zaupal, da s kuho sam načeloma nima preveč izkušenj, saj doma razen kakšnega jajčka ali pice običajno ne kuha. Kuharije se loti z zgolj eno izjemo: »... le enkrat na leto, za obletnico poroke,« česar je gotovo vesela njegova žena.

»Tudi posode ne pomiva,« slavčkove besede še povzema Simona Škafar in dodaja: »Zelo rad pa (jo) 'pobriše' kot večina moških. (smeh)«

Na koncu svojega dela si je Damjan zasluženo privoščil še odlično kosilo iz dnevne ponudbe ljudje kuhinje, t.j. meso z zdrobovim narastkom z zelenjavo.

Kakorkoli že, Murku so v ljudski kuhinji Pod strehco hvaležni za njegov obisk in prijetno popoldansko druženje.

»Današnji Murkov obisk je še enkrat več dokazal, da je v ljudski kuhinji Pod strehco res zmeraj pestro in veselo. Se že veselimo novih gostov,« nam je še zaupala Simona Škafar.

P.S.

Ker se je ravno za časa obiska Damjana Murka na kosilu Pod strehco mudila tudi ekipa spletnega mesta Govori.se z video kamero, vam na tem mestu že lahko obljubimo nadvse zabavno video poročilo o tem, kako je bilo videti, ko je Damjan Murko kot prostovoljec zavihal rokave v ljudski kuhinji.