Učenci Zavoda za slepo in slabovidno mladino pridobili težko pričakovani učni pripomoček – 3D tiskalnik

20. 3. 2016

Učenci Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana so pred dnevi po »šolski Gradaščici« spustili 30 ladjic, ki so jih izdelali ob slovenskem prazniku pomladi in se tako zahvalili vsem, ki so pomagali zbirati sredstva za nakup 3D tiskalnika.

Zaradi narasle Gradaščice je spust ladjic simbolno potekal kar na sedežu Zavoda, v vrtu likov, ob čemer so otroci dodatno izdelali še umetno reko, ki jo je eden izmed gojencev Zavoda simpatično poimenoval »šolska Gradaščica«.

Ob tem je ravnateljica Zavoda, Katjuša Koprivnikar, poudarila: »V Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana se slepim in slabovidnim otrokom trudimo zagotoviti čim bolj enakopravne pogoje za izobraževanje. Učna gradiva in pripomočke prilagajamo na način, da jih lahko uporabljajo tako slepi kot slabovidni učenci. V največji meri gre za 3D modele oz.tipne slike, ki jih učenci lahko potipajo in tako dobijo pravo predstavo, saj običajnega slikovnega materiala ne prepoznajo. Trenutno tipne slike, modele, zemljevide in slike izdelujemo iz materialov, ki so nam dostopni (les, papir, blago), vendar se le-ti hitro uničijo in in so pogosto na voljo le enemu otroku. 3D tiskalnik pa nam bo močno olajšal učni proces,saj bomo otrokom lahko ponudili več učnih pripomočkov, ki bodo njim prilagojeni.«

3D tiskalnik, za katerega nakup so sredstva zbirali člani Lions kluba Ljubljana Forum, bo učencem Zavoda v veliko pomoč, saj omogoča izdelavo različnih predmetov, ki jih slepi in slabovidni učenci lahko prepoznajo le preko tipa in so povezani z vsakodnevnim življenjem kot npr:

  • slikovna gradiva za tipne knjige,
  • zemljevide, makete in načrte za slepe in slabovidne,
  • didaktične pripomočkov za kemijo, fiziko, biologijo, matematiko, glasbo in geografijo,
  • makete vasi, naselij, ipd., kakor tudi izdelavo in prilagajanje didaktičnih in družabnih iger za slepe in slabovidne.

Edo Škufca, predsednik Lions kluba Ljubljana forum, pa je ob tem poudaril: »V Lions klubu Ljubljana Forum z različnimi dobrodelnimi aktivnostmi zbiramo sredstva za delovanje Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana: od novoletne stojnice, kjer prodajamo izdelke učencev, do tradicionalne najdaljše sladice v Ljubljani, pa do današnjega projekta za Gregorjevo.«

Člani Lions kluba Ljubljana Forum so preko sponzorstev in donacij zbrali že 3.600 evrov, kar bo omogočilo nakup srednje kakovostnega 3D tiskalnika.

»Ob tem bi se želel zahvaliti sponzorjem in donatorjem, ki so pripomogli k nakupu 3D tiskalnika, in sicer: CGP Novo mesto, Optiki Clarus, družbi Petrol, Vzjemni in podjetju Jeramix, kakor tudi vsem članom našega Lions kluba, ki so organizirali ta projekt. Vesel sem, da smo s skupnimi močmi naredili še eno dobro delo.«, je dodal Edo Škufca.

Priporočamo