Ulični kuharski mojstri Odprte kuhne na mini turneji po Sloveniji

Ulični kuharski mojstri Odprte kuhne na mini turneji po Sloveniji (foto: Odprta kuhna PRESS) Odprta kuhna PRESS
31. 8. 2018

Zvrhan krožnik novosti na vseh lokacijah: od veganskega »nice creama« in bio štrukljev do The Cuba Libre sendviča in domačih telečjih pečenic.

Po počitniškem premoru se priljubljena kulinarična tržnica s svojimi uličnimi kuharskimi mojstri odpravlja na pravo mini turnejo po slovenskih mestih. Tako bo v sredo, 5. septembra, gostovala na Bevkovem trgu Novi Gorici, v soboto, 8. septembra, bo razveselila dobrojedce na Ptuju, teden dni kasneje, v soboto, 15. septembra, pa bo kulinarična karavana obiskala še Celje. Seveda bo vmes vsak petek ob lepem vremenu Odprta kuhna potekala tudi v Ljubljani na Pogačarjevem trgu, kjer bo sezono zaključila šele proti koncu oktobra. Da ne bi slučajno kdo ostal lačen, pa bo ista ekipa 29. in 30. septembra v Ljubljani zakuhala še 11. Pivo & Burger Fest.

»Dolgčas nam res ni,« se je ob predvidenem divjem urniku nasmejala vodja projekta Alma Kochavy in pojasnila: »V Novi Gorici in na Ptuju bosta to zagotovo zadnji letošnji gostovanji, v Celju in Kopru pa imamo predvideni še gostovanji oktobra. Vendar smo jeseni že zelo odvisni od vremena, ki zna biti prav tako muhasto, kot spomladi. Zato nikar ne izpustite septembrskih gostovanj, saj so morda že ta zadnja,« je pozvala in poudarila, da se je v zadnjem času nabralo kar precej novosti v ponudbi.

Vse ročno, vse domače

Tako se je letos Odprti kuhni pridružila ekipa Gostilne Pri kozolcu z Vojnika, ki bo, poleg Ljubljane, obiskala tudi Novo Gorico in Ptuj. Gostilna slovi po tradicionalnih slovenskih jedeh iz lokalnih sestavin, njihova posebnost pa so ročno pripravljeni štruklji in krapi, za katere imajo tudi bio certifikat. Z različnimi dodatki štruklje in krape postrežejo tudi na Odprti kuhni, kamor pripeljejo tudi domače svinjske in telečje pečenice. »Kolikor nam je znano, slednjih pri nas menda ne pripravlja nihče drug. Obe vrsti pečenic izdelujejo izključno iz slovenskega mesa in so tako dobre, da za spremljavo ne potrebujejo ničesar, razen koščka kruha in žličke gorčice,« je opisala Alma Kochavy.

Sočno in hrustljavo z nasmehom

Novosti za ljubitelje mesnih jedi pa se s tem šele začenjajo. Najbolj sočen in najbolj hrustljav odojek ekipe Superhrust je dobro znan v vseh mestih, v katerih gostuje Odprta kuhna, to poletje pa je vedno nasmejani chef Osi ponudbo dopolnil še z na ražnju počasi pečenimi in kar 48 ur mariniranimi telečjimi in piščančjimi prsmi. Na pot po Sloveniji so se letos prvič podali tudi v Gostilni Mihovec, ki je s svojimi praženimi jetrci sicer stalnica Odprte kuhne v Ljubljani, tokrat pa se bodo prvič predstavili v Celju.

Kubanski sendvič ekskluzivno za Odprto kuhno

S pravim posebnežem, bogatim sendvičem The Cuba Libre, preseneča tudi Hood Burger. Zgodba tega sendviča sega na Florido, v čase vrhunca ameriške tobačne industrije, ko so delavci za malico uživali v tem kulinaričnem fenomenu. Nastal je kot produkt različnih kultur, ki so jih v prejšnjem stoletju tja prinesli priseljenci, v Hood Burger različici pa domača štručka, premazana z maslom in gorčico ter rahlo popečena kar poka od počasi pečene sočne svinjine. Ker je pravi kubanski sendvič res krepka reč, so tu še čedar sir, kisle kumarice, rezina italjanskega kuhanega pršuta in poskočna pomarančno-limonino-metina omaka. The Cuba Libre bo na voljo ekskluzivno na Odprti kuhni, tako v Ljubljani, kot v Novi Gorici in na Ptuju.

Seksi češnjeva pita v kozarčku

Na koncu seveda prija kaj sladkega in za desert lahko v vseh mestih zavijete k potrjeno najbolj norim ponudnikom Odprte kuhne, fantom iz ekipe Experiment; No Art = No Fun, ki s svojimi kavicami in sadno-zeliščnimi napitki običajno preprečujejo utrujenost in dehidracijo, to poletje pa so za sladkosnede pripravili češnjevo pito v kozarčku. Med plastmi svilene kreme, pregrešno poželjivih vkuhanih češenj in drobljenih hrustljavih piškotov se skriva čisti užitek.

Brez greha iz kokosovega oreha

Užitek brez trohice greha pa najdete na ljubljanski Odprti kuhni, kjer je svoj božansko kremast »nice cream« nedavno prvič predstavila Veganika iz Črnomlja. Skrb za naravo je pri skupinici ustvarjalnih kulinaričnih prijateljev na prvem mestu, zato nice cream – na Odprti kuhni je na voljo v štirih okusih – postrežejo kar v polovički kokosovega oreha. Po novem bodo na Odprti kuhni stregli tudi njoke z dvema vrstama domačega pesta. Seveda je vse, kar postrežejo, iz naravnih sestavin rastlinskega izvora, če je le mogoče tudi iz pravične trgovine.